Reuters
NOS NieuwsAangepast

Frankrijk stelt verhoging brandstoftoeslag uit met halfjaar

De Franse regering stelt de verhoging op de brandstofbelasting met zes maanden uit. In een televisietoespraak zei premier Philippe dat ook de prijzen van elektriciteit en gas voorlopig niet worden verhoogd.

Het komende halfjaar gaat de regering op zoek naar maatregelen die "juist en effectief" zijn. Er moet een nationaal debat komen over de belastingdruk en over het klimaat. Dat begint volgende week en gaat tot 1 maart duren.

Philippe erkende dat de Fransen willen dat hun werk weer loont en dat ze geld overhouden aan het eind van de maand. De regering wil dat volgens hem ook. "De koers bepalen en vasthouden is noodzakelijk om Frankrijk te besturen, maar geen belasting verdient het om de eenheid van de natie in gevaar te brengen", zei hij. Het minimumloon gaat per januari met ruim 3 procent omhoog.

De aankondiging volgt op de geweldsuitbarsting van zaterdag in Parijs, die volgde op de al weken durende protesten van 'de gele hesjes'. De demonstranten willen af van de prijsverhogingen voor brandstof en andere prijsstijgingen.

Geweldplegers gezocht

Philippe zei dat alle Fransen het recht hebben om te demonstreren, maar dat alle Fransen ook het recht hebben op veiligheid en dat ze normaal moeten kunnen rijden en leven. "De geweldplegers worden gezocht en zullen worden bestraft." Hij zei dat de protesten die voor komende zaterdag zijn aangekondigd, kalm moeten verlopen.

Vanochtend zeiden regeringsbronnen al tegen diverse media dat de verhoging op de brandstofbelasting zou worden uitgesteld. Een woordvoerder van de 'gele hesjes' stelde vervolgens op de zender BFMTV dat een tijdelijk bevriezen van de brandstofbelasting voor de betogers geen reden zal zijn om naar huis te gaan. Een ander zei dat "de Fransen geen kruimels willen, maar het hele stokbrood".

Doodsbedreigingen

Premier Philippe zou vandaag een overleg hebben met woordvoerders van de demonstranten, maar een aantal van hen zegde af omdat hun veiligheid gevaar zou lopen. Ze hadden doodsbedreigingen gekregen, anoniem maar ook uit eigen gelederen, met de mededeling dat ze niet met de premier moesten praten.

"Sommigen zijn daar echt bang van geworden", zei correspondent Frank Renout in het NOS Radio 1 Journaal. "De regering heeft om 23.30 uur een sms gestuurd aan woordvoerders van de gele hesjes dat het dan maar beter is om het hele overleg af te zeggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl