AFP

Het is nog onzeker of een delegatie van de Franse 'gele hesjes', een diverse groep demonstranten tegen het beleid van de regering Macron, morgen gaat praten met premier Philippe.

Er zouden doodsbedreigingen zijn vanuit de eigen groep aan het adres van degenen die met de premier zouden gaan praten.

Premier Philippe heeft vandaag de hele dag gesprekken gevoerd over de protesten van de 'gele hesjes', die zaterdag uitliepen op een geweldsuitbarsting in Parijs. Daarbij vielen 130 gewonden, werden 412 mensen opgepakt en werden op grote schaal vernielingen aangericht.

Miljoenen euro's schade

Philippe ontving de leiders van de politieke partijen in het parlement en bestuurders, zoals burgemeester Anne Hidalgo van Parijs. Zij vergeleek de onlusten in de hoofdstad met de revolte van arbeiders en studenten in 1968 en schat de schade van de rellen van zaterdag op 3 tot 4 miljoen euro.

Bij de uit de hand gelopen demonstratie gingen auto's in vlammen op en werden winkels geplunderd:

Auto's in brand gestoken bij protest 'gele hesjes' in Parijs

De regering zei na alle overlegrondes van vandaag en morgen met maatregelen te zullen komen. President Macron heeft zijn bezoek aan Servië afgezegd om het hoofd te bieden aan de publieke onvrede, de grootste uitdaging sinds zijn aantreden in 2017. Hij dook vandaag onverwacht op in een politiebureau, waar hij sprak met agenten die zaterdag in actie kwamen bij de rellen in Parijs.

Naar verwachting is er morgen opnieuw spoedberaad op het Élysée, met Macron en een deel van de regering.

De ontsporing van het protest heeft niet geleid tot afname van de steun voor de 'gele hesjes'. Uit een opiniepeiling bleek weliswaar dat 80 procent van de Fransen de rellen afkeurt, maar ook dat 70 procent zegt het protest te kunnen begrijpen.

Vierde dode

Het afgelopen weekend is in Marseille een vierde dode gevallen in verband met de acties van de 'gele hesjes'. Het slachtoffer is een 80-jarige vrouw die scherven van een traangasgranaat in het gezicht kreeg, toen ze de luiken van haar woning wilde sluiten. De overige drie doden vielen bij snelwegblokkades.

Ook vandaag waren er weer blokkades op snelwegen en bij olieraffinaderijen. De betogers keren zich onder andere tegen een brandstofprijsverhoging.

Demonstrerende ambulancebroeders op de Place de la Concorde in Parijs EPA

In Parijs ging ambulancepersoneel de straat op met loeiende sirenes, om te protesteren tegen de liberalisering van de ambulancedienst. Scholieren blokkeerden de toegang tot meer dan 100 scholen in het hele land, uit protest tegen onderwijshervormingen.

De radicale vakbond CGT heeft voor 14 december een nationale dag van protest aangekondigd.

STER reclame