1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS Nieuws

Franse premier houdt crisisberaad over 'gelehesjesprotesten'

Premier Philippe van Frankrijk heeft vandaag gesproken met de leiders van de grootste politieke partijen naar aanleiding van de gewelddadige anti-regeringsprotesten in Parijs. President Macron vroeg hen een uitweg uit de crisis te zoeken.

De rellen van dit weekeinde in Parijs waren de heftigste in jaren. Meer dan honderd mensen raakten gewond, de politie arresteerde 412 mensen, tientallen auto's werden in brand gestoken en winkels en restaurants werden geplunderd.

Hier beelden van een charge van de politie bij de Arc de Triomphe:

Na terugkomst uit Argentinië van de G20-top hield Macron gisteren spoedberaad met zijn kabinet. Ook vanochtend waren er weer demonstraties in Parijs. Ambulancemedewerkers betoogden in de buurt van het parlement, waarbij autobanden in brand werden gestoken.

God

Philippe sprak vanochtend eerst met fractieleider Faure van de socialistische partij. Die riep de regering op de belastingverhogingen te schrappen en de belastingen voor de welgestelden juist te verhogen, een maatregel waarvan de regering-Macron tot dusver niets wil weten. Ook de conservatieve krant Le Figaro vraagt de president de verhoging van de belastingen ongedaan te maken.

Faure zei dat een beleidswijziging noodzakelijk is. "Macron moet van de berg Olympus afkomen", waarmee hij verwees naar de uitspraak die Macron ooit deed dat hij het land wil besturen als een mythologische oppergod.

Later vandaag waren er gesprekken met Marine Le Pen (Rassemblement National) en met de centrum-rechtse partijleiders. Morgen ontvangt de premier vertegenwoordigers van de 'gele hesjes'. Volgens Le Pen is extreem-links verantwoordelijk voor de geweldsuitbarsting in Parijs. Zij raadt de regering aan een regeling met de gele hesjes te treffen.

De conservatieve oppositieleider Wauqiuez suggereerde de regering een referendum uit te schrijven over de belastingverhogingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl