Hollandse Hoogte | AP

De Franse premier Philippe gaat in gesprek met vertegenwoordigers van de 'gele hesjes'-demonstranten en met fractieleiders in het parlement. President Macron heeft hem dat opgedragen in een crisisoverleg op het Élysée over het gewelddadige protest, gisteren in Parijs.

133 mensen raakten daarbij gewond. De politie hield 412 mensen aan. Volgens de korpschef van Parijs is zo'n groot aantal arrestanten nog nooit voorgekomen. Hij spreekt van een extreme en ongekende geweldsuitbarsting. De officier van justitie van Parijs zegt dat sommige mensen een celstraf van maximaal zeven jaar boven het hoofd hangt.

Vechten en plunderen

Ze worden onder meer verdacht van geweld tegen de politie, vandalisme en wapenbezit. Zo werd gisteravond een aanvalsgeweer gestolen uit een politievoertuig. Volgens het Openbaar Ministerie wordt in het onderzoek gebruikgemaakt van beelden van beveiligingscamera's die in de stad hangen.

De aanklager zegt dat de arrestanten grofweg in twee groepen kunnen worden ingedeeld. "Eerst werden vooral mannen tussen de 30 en 40 jaar opgepakt. Die kwamen voornamelijk uit de provincie en waren uit op een vechtpartij met de politie. Later op de dag werden jongere mensen aangehouden, met name Parijzenaars. Die kwamen om te plunderen." Volgens het OM waren er uiterst linkse en uiterst rechtse groeperingen aanwezig bij de rellen, maar ook andere mensen.

Geen noodtoestand

Vanwege de ongeregeldheden was er vandaag een extra overleg ingelast op het presidentieel paleis. Daar is niet gesproken over de invoering van de noodtoestand, hoewel dat eerder wel werd gesuggereerd. Macron legt vandaag geen verklaring af over de gebeurtenissen van gisteren, zegt een woordvoerder van het Élysée.

Volgens Franse media was het crisisberaad bedoeld om de balans op te maken van de ongeregeldheden en om ze "uitvoerig te analyseren". Macron zou daarbij zijn minister van Binnenlandse Zaken hebben gevraagd om na te denken over veranderingen bij de politie. Die moet volgens Macron beter kunnen inspelen op nieuwe ordeverstoringen.

President Macron ging vanochtend, na thuiskomst van de G20-top in Argentinië, direct naar de Arc de Triomphe om daar met eigen ogen de vernielingen te zien.

Hij werd in Parijs met een mix van boegeroep en applaus ontvangen:

Boegeroep en applaus voor Macron in Parijs

Gisteren sloeg bij protesten in het centrum van Parijs de vlam in de pan. Op de Champs-Élysées brandden auto's en in de Arc de Triomphe werden vernielingen aangericht. Het monument werd volgespoten met graffiti en het beeld van Marianne bij het monument is vernield.

Ook vernielden demonstranten winkels en werd er geplunderd. De brandweer heeft 249 branden geteld, waaronder 112 voertuigen.

Zo ging het er gisteren aan toe in de straten van Parijs:

Minister van Binnenlandse Zaken Castaner zei gisteravond al dat er tussen de normale betogers "misdadigers vermomd als 'geel hesje'" liepen. Volgens hem waren er "professionele relschoppers" aanwezig die wilden "verwonden, plunderen en zelfs doden".

President Macron zei voor vertrek uit Argentinië dat hij woedend is over het geweld. De relschoppers "zullen worden achterhaald en ze zullen voor de rechter verschijnen", zei hij.

De 'gele hesjes' demonstreren al een paar weken tegen de hoge accijns op benzine en diesel en de hoge kosten van levensonderhoud.

Macron: betogers willen geen verbetering, maar chaos

STER reclame