Gele hesjes bij een blokkade in de buurt van Le Mans
NOS Nieuws

Steeds meer Fransen willen dat 'gele hesjes' stoppen met acties

De steun voor de acties van de 'gele hesjes' in Frankrijk neemt af. In twee peilingen zeggen steeds meer Fransen dat de blokkades en demonstraties zoals die van de afgelopen zaterdag en de week ervoor moeten stoppen.

Bij de peiling van de Franse tv-zender LCI gaat het zelfs om een meerderheid van 54 procent. Bij een peiling van het dagblad Le Figaro is er nog wel een meerderheid van 54 procent vóór de acties, maar die steun is sterk gedaald. Bij een eerdere peiling van die krant was nog 66 procent van de Fransen voorstander van acties.

Volgens de peiling van LCI staat nog wel 66 procent van de Fransen achter de doelstellingen van de protestbeweging. 34 procent van de Fransen steunt de gele hesjes niet, een toename van 4 procent ten opzichte van vorige week.

De peiling is gehouden na de toezeggingen van president Macron van gisteren. Die maakte na weken van protest bekend dat de minimumlonen vanaf volgend jaar met 100 euro per maand zullen stijgen. Ook worden overuren voortaan belastingvrij uitgekeerd en wordt een belastingmaatregel voor mensen met een klein pensioen weer ingetrokken.

De leiders van de gele hesjes in Frankrijk hebben wisselend gereageerd op de toezeggingen van Macron:

Gele hesjes-beweging: speech Macron niet overtuigend genoeg

Correspondent Frank Renout hoorde vooral negatieve reacties op de toezeggingen van Macron. "Eigenlijk is de verhoging van het minimumloon de enige echte eis die is ingewilligd, maar de demonstranten willen veel meer. Een vrouwelijke actievoerder zei tegen mij: 'Er komt een nieuwe Franse revolutie aan'. Een paar van de leiders van de gele hesjes hebben al gezegd dat er komende zaterdag weer een landelijke actie wordt gehouden."

Toch heeft Macron wel degelijk iets geboden aan de Fransen, zegt Renout in het NOS Radio 1 Journaal. "Het zijn echte maatregelen die de koopkracht van de Fransen moeten verbeteren."

Macron niet overtuigend

In de peiling van LCI is aan bijna 1000 Fransen, die een representatieve afspiegeling vormen van de bevolking, ook gevraagd naar de toespraak van Macron. Slechts de helft vond Macron overtuigend overkomen. Renout: "Macron zei in zijn toespraak de zorgen van de Fransen te begrijpen. Hij zei het ook bijna met een zalvende stem, zou je kunnen zeggen. Maar als ik eerlijk ben, echt warm kwam het ook weer niet over."

Een meerderheid vindt wel dat de president tegemoet is gekomen aan de eisen van de gele hesjes. Mogelijk wil een meerderheid om die reden dat de gele hesjes stoppen met hun acties.

Ondanks de verschillende toezeggingen blijft Macron voor een groot deel vasthouden aan zijn beleid. Zaken waar hij niet aan wil tornen zijn onder andere de afschaffing van de vermogensbelasting en het invoeren van een referendum.

Enorm veel geld

De grootste vraag na de beloftes van Macron blijft echter hoe hij het gaat betalen, zegt Renout. "Het opschorten van de verhoogde benzineaccijns van vorige week kost al vier miljard euro. Deze nieuwe maatregelen kosten nog eens acht tot tien miljard. Kortom: enorm veel geld, en Macron heeft niet gezegd hoe hij dat wil gaan financieren."

Mogelijk gaat het ertoe leiden dat het Franse begrotingstekort gaat oplopen. Renout: "Frankrijk zou zich dan mogelijk niet meer aan de Europese begrotingsregels houden, maar dat is iets wat Macron misschien voor lief neemt om te zorgen voor rust in eigen land."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl