Agenten houden Jawed S. onder schot Hollandse Hoogte

De dader van de steekpartij afgelopen zomer op station Amsterdam Centraal, Jawed S., heeft geen spijt van zijn daad. Hij liet zich vanmorgen aan het begin van de rechtszaak nadrukkelijk horen. Zo zei hij dat Wilders de profeet heeft uitgedaagd met zijn geplande cartoonwedstrijd. "Als hij dit nog een keer doet, dan doe ik dit nog een keer, en nog een keer. Ik ga de uitdaging aan die hij me geboden heeft." S. zei ook dat hij een martelaar wil worden en dat hij er rekening mee hield dat hij de aanslag niet zou overleven.

Verder verwijt de 19-jarige Afghaan met een Duitse verblijfsvergunning Nederland dat Wilders de wedstrijd mocht organiseren. "Waarom heeft Nederland toestemming gegeven aan dat varken om onze profeet te beledigen", vroeg hij. Nederlanders zijn wat S. betreft mede-verantwoordelijk voor de cartoonwedstrijd.

NOS

S. zit op dit moment in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Zijn advocaat vindt dat een "disproportionele veiligheidsmaatregel", maar de officier van justitie vroeg zich af wie er naar de EBI moet, als S. er niet zou horen.

Het OM beschuldigt S. van twee keer poging tot moord. Uit zijn eerste verklaringen blijkt dat hij een terroristisch motief had. Hij was naar eigen zeggen woedend dat de profeet Mohammed in Nederland is beledigd, verwijzend dus naar de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed die Geert Wilders in november wilde houden, maar die hij afblies in verband met de veiligheid.

Dwarslaesie

Een van de twee Amerikanen die eind augustus werden neergestoken bij de aanslag zit de rest van zijn leven in een rolstoel. Zijn advocaat zei bij de pro-formazitting aan het begin van de strafzaak dat zijn cliënt een dwarslaesie heeft overgehouden aan de steekpartij. Zowel fysiek als geestelijk gaat het slecht met hem.

De advocaat heeft aangekondigd dat hij een forse schadevergoeding zal eisen, ook omdat het invalide slachtoffer niet meer kan werken. "Dat is vreselijk. Het betekent dat hij de sociaal-economische afgrond in gaat, want in de VS is geen vangnet. Het is catastrofaal letsel, zijn leven en dat van zijn vrouw zijn verwoest."

Het andere slachtoffer, ook een 38-jarige Amerikaan, werd in zijn arm gestoken. Hij heeft ook nog last van de gevolgen van de aanslag. Zo heeft hij problemen om dingen vast te houden. Hij is wel weer aan het werk in de VS.

Beide slachtoffers zijn vandaag niet bij de zitting aanwezig. De advocaat zegt dat een van hen er wel zal zijn bij de inhoudelijke behandeling. Die is vermoedelijk in augustus. Of het andere slachtoffer dan naar Amsterdam kan komen, hangt ervan af hoe hij eraan toe is.

STER reclame