De universiteit in Leuven op een foto uit 2005 AFP

De Leuvense studentenvereniging die de ontgroening organiseerde die leidde tot de dood van een student, heeft volgens Belgische media een slecht imago. Vereniging Reuzegom kwam in het verleden vaker in opspraak, maar weigerde de regels aan te scherpen.

De student van 20 wilde lid worden van de 'studentenclub', het Vlaamse equivalent van een studentenvereniging. Bij de ontgroening moest hij onder meer een grote hoeveelheid vissaus drinken. Hij raakte gisteren in coma en overleed vandaag in het ziekenhuis.

Het incident gebeurde in een vakantiehuisje ten noorden van Leuven, de stad waar de leden van Reuzegom studeren. De universiteit is zwaar geschokt door het onverantwoorde gedrag van de studentenclub en wil de leden "ter verantwoording roepen".

Vaker overlast

KU Leuven onderhoudt geen officiële banden met de club, maar zegt dat vorig studiejaar strengere regels zijn opgesteld voor activiteiten van verenigingen. Meerdere clubs, waaronder Reuzegom, weigerden het document te ondertekenen.

Ook de samenwerking met de studentenpolitie verliep moeizaam, zegt agent Stephanie Homans tegen VRT Nieuws. Homans vertelt dat de vereniging vaker overlast geeft en activiteiten organiseert waarmee de politie het niet eens is.

Belgische media omschrijven Reuzegom als elitair. De club bestaat sinds 1946 en richt zich op studenten die afkomstig zijn uit Antwerpen, maar in Leuven studeren. Er zouden veel oud-leden actief zijn in de politiek en top van het bedrijfsleven.

De club kwam in het verleden vaker negatief in het nieuws vanwege ontgroeningen. Zo moesten leden een biggetje doodschieten en moesten eerstejaars een konijn verzorgen en dat later slachten.

Naakt in het bos

Bij de ontgroening van gisteren, in een huisje in Vorselaar, zouden zo'n twintig andere studenten aanwezig zijn geweest. Naast de man van 20 werden nog twee andere aspirant-leden onwel tijdens de ontgroening. Ze zouden naakt in het bos hebben gezeten en koud water over zich heen hebben gekregen.

Andere studenten uit Leuven veroordelen het gedrag van de leden van Reuzegom, zegt de studentenkoepel LOKO. "Deze club en alle andere verenigingen die zulke praktijken tolereren, dragen niet de normen en waarden uit waar wij als Leuvense studenten voor staan."

Ook incidenten in Nederland

Ook in Nederland zijn er al vaker incidenten geweest bij studentenverenigingen. Studentencorps Vindicat kwam de afgelopen tijd in het nieuws vanwege mishandelingen en overlast en werd bestraft door de Rijksuniversiteit Groningen.

In 1997 overleed een lid van het corps uit Groningen na een alcoholvergiftiging.

STER reclame