ANP / NOS

Wekdienst 7/12: nieuwe zittingsdag zaak-Wilders en lancering maanlander

time icon

Goedemorgen! Vandaag lanceert de Chinese ruimtevaartorganisatie een maanlander die op de áchterkant van de maan terecht moet komen. Verder is er weer een zittingsdag in het hoger beroep in de minder-Marokkanen-zaak tegen Geert Wilders.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van vrijdag 7 december.

Het wordt een bewolkte en regenachtige dag, met temperaturen rond de 12 graden. Rond de middag trekken er stevige buien over het land. Vanuit het westen wordt het droger. Het waait flink en vanavond neemt de wind verder toe. Het weekend wordt wisselvallig en zacht.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Opnieuw een zittingsdag in het hoger beroep van de 'minder-Marokkanen'-zaak tegen Geert Wilders. De advocaat van Wilders bepleit dat het om een politiek proces gaat, en vindt dat de zaak afgeblazen moet worden.
  • De Chinese ruimtevaartorganisatie lanceert vandaag een maanlander die op de áchterkant van de maan terecht moet komen. Als alles volgens plan gaat dan hebben de Chinezen een primeur. Er is wel beeldmateriaal van de achterkant van de maan, maar er is nog nooit iets of iemand op die plek geland.
  • Prinses Amalia is jarig. Ze is vijftien jaar geworden en viert haar verjaardag samen met familie en vriendinnen.

Wat heb je gemist?

Het reddingsschip Aquarius komt niet meer in actie op de Middellandse Zee. Dat meldt Artsen zonder Grenzen, een van de beheerders van het schip. Het ligt sinds oktober in de haven van Marseille, omdat het schip zijn registratie is kwijtgeraakt.

De Aquarius heeft sinds 2016 30.000 migranten uit de Middellandse Zee gered. Artsen zonder Grenzen vindt dat de Italiaanse regering, gesteund door andere Europese landen, het reddingswerk onmogelijk heeft gemaakt. Italië drong aan op het intrekken van de registratie omdat het schip het werk van de Libische kustwacht zou hinderen.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

De Amerikaanse komiek en acteur Kevin Hart trekt zich terug als presentator van de Oscars. Hij doet dat nadat ophef was ontstaan over anti-homotweets die hij in het verleden heeft verstuurd.

Hart zegt dat hij de aandacht niet wil afleiden op een avond waarop artiesten moeten schitteren. Hij heeft de homo-gemeenschap zijn excuses aangeboden voor de tweets. Eerder zei hij dat mensen niet zo moeilijk moeten doen over zijn oude tweets en dat hij zich niet laat frustreren door critici. De komiek heeft de afgelopen jaren honderden negatieve tweets over homo's verstuurd.

Adam Ellis
@moby_dickhead
So are these the kind of "jokes" Kevin Hart is gonna tell when he hosts Oscars?
6 maanden geleden

Fijne dag!

STER Reclame