Nauert is nu nog woordvoerder van de minister van Buitenlandse Zaken Pompeo (rechts) AFP

President Trump kiest voor Heather Nauert als de nieuwe VN-ambassadeur namens de Verenigde Staten. Dat melden verschillende internationale media.

Nauert is nu nog woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder dit jaar had ze tijdelijk een hogere functie binnen het departement. Als onderminister voor publieke zaken stuurde ze onder meer het Amerikaanse pr-beleid van honderden diplomatieke posten aan. Ze was daarmee even de vrouw met de hoogste positie bij Buitenlandse Zaken.

Voordat ze voor de regering ging werken, was ze presentator en verslaggever bij de conservatieve tv-zender Fox News. Ze werkte voor de ochtendshow Fox & Friends, een lievelingsprogramma van de Amerikaanse president.

Bronnen melden dat Trump haar vandaag via Twitter zal aankondigen als de nieuwe ambassadeur. De Senaat moet nog wel met de benoeming instemmen. Trumps Republikeinen hebben daar de meerderheid.

Syrië, Jemen, Noord-Korea

Trump zei eerder al dat de 48-jarige Nauert een serieuze kandidaat was. Hij noemde haar uitstekend en benadrukte dat ze hem al een hele tijd steunt.

Internationale media benadrukken dat ze weinig politieke ervaring heeft met complexe internationale vraagstukken en diplomatie. Als VN-ambassadeur zal ze zich onder meer bezighouden met Noord-Korea, Rusland en de oorlogen in Syrië en Jemen.

Nauert moet Nikki Haley gaan opvolgen. Zij maakte in oktober onverwacht bekend dat ze aan het eind van het jaar stopt als VN-ambassadeur. Haley was sinds het begin van Trumps presidentschap ambassadeur bij de Verenigde Naties.

STER reclame