NOS Sport

Hand Van Commenée nu al zichtbaar bij Atletiekunie

Van Commenée bij atletiekunie: 'Soms lijm ik wat er te lijmen valt'

Na achttien jaar is Charles van Commenée terug bij de Atletiekunie. Als hoofdcoach. Zijn doel: het versterken van de samenwerking tussen de coaches en het groepsgevoel bij de atleten.

"Ik kijk mee tijdens de training, bespreek die met de coaches, de medische staf en anderen. Soms lijm ik wat er te lijmen valt", vat hij zijn takenpakket kort samen.

Als we Dafne Schippers horen praten, is de hand van Van Commenée na twee maanden al zichtbaar: "We hebben een sterk team, dat is heel erg leuk om te zien. We werken ontzettend goed samen. Ook de hele staf onderling."

Werken met andere sporten

Van Commenée was bondscoach van de meerkampers toen hij in 2000 uit Nederland vertrok. Hij was daarna als technisch directeur en hoofdcoach werkzaam bij atletiekgrootmacht Groot-Brittannië. Hoewel zijn team tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen zeer succesvol was, besloot hij na die Spelen te vertrekken uit Engeland en weer in dienst te treden van NOC*NSF. Sinds 1 oktober van dit jaar werkt hij bij de Atletiekunie.

Chef de mission Charles van Commenée tijdens de huldiging van de olympische ploeg in 2008

Vooral het werken met andere sporten leverde hem een andere kijk op atletiek op. "Bij judo ligt de pijngrens veel hoger. Atleten piepen wat eerder. En bij zwemmen hebben ze bijvoorbeeld veel meer oog voor detail", legt hij uit.

"En zeilers en beachvolleyballers kunnen heel goed met reizen omgaan. Bij teamsporten kijk je naar: hoe werkt de staf samen? Dat pas ik allemaal toe in de atletiek. Samenwerken zit niet in het dna van atletiekmensen."

Bondscoach Reider vervangen

Een andere taak van Van Commenée is de gaten opvullen die zijn ontstaan door het plotselinge vertrek van bondscoach Rana Reider. Hij wil een topper uit het buitenland lokken. "Een van de beste coaches van een ander land losweken, valt niet mee, Maar ik ben ermee bezig, hoor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl