NOS Sport

Schippers zoekt in Turkije weer naar het goede gevoel

Schippers zoekt in Turkije weer naar het goede gevoel

Het was geen perfect jaar, geeft ze toe. In de regenachtige Turkse badplaats Belek werkt Dafne Schippers momenteel ontspannen toe naar 2019.

De hernieuwde samenwerking met haar oude succescoach Bart Bennema moet de tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter op het juiste spoor brengen voor een succesvol WK volgend jaar in Doha en de Olympische Spelen in Tokio in 2020. "Ik ben heel gemotiveerd om de oude ik te worden", zegt ze.

De Atletiekunie is met negentien atleten in Belek neergestreken. Volgend jaar aan het einde van de zomer is de Turkse badplaats de laatste stop op weg naar de WK in Doha, die vanwege de hitte in Qatar pas eind september beginnen. "Van de Nederlandse warmte in de zomer naar de hitte in Belek en dan naar de nog grotere hitte in Doha", legt Schippers de route van 2019 vast uit.

De ploeg zit er dus met een reden. De faciliteiten zijn er ook geweldig. Ondanks de regen is de temperatuur iets hoger dan in Nederland. Er kan buiten worden getraind. Tijdens het trainingskamp maakte de Atletiekunie ook bekend dat Schippers terugkeert bij Bennema.

De Amerikaan Rana Reider nam de begeleiding van Bennema over na de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, maar besloot onlangs om privéredenen terug te keren naar de Verenigde Staten. Het spoor van Reider blijven volgen en dus ook naar Amerika verhuizen, was geen optie voor Schippers.

Minder dominant

Waar Schippers in 2015 en een groot deel van 2016 onder Bennema de sprintwereld aan haar voeten kreeg, bleek ze de seizoenen daarna onder Reider veel minder dominant. Ze prolongeerde in Londen in 2017 weliswaar haar wereldtitel op de 200 meter, pakte tevens brons op de 100 meter, maar de snelle Schippers van 2015 was ze toch niet meer. Dit jaar veroverde ze bij de EK in Berlijn zilver op de 200 meter en brons op de 100 meter. Opnieuw bleven hele scherpe tijden uit.

  • NOS
    Dafne Schippers en Bart Bennema
  • ANP
    Bart Bennema en Dafne Schippers op de tribune bij de WK in 2015 in Peking

Nog voor de evaluatie tussen Schippers en Reider over afgelopen seizoen had plaatsgevonden, besloot de Amerikaan te vertrekken. Schippers en de Atletiekunie moesten daarom op zoek naar een vervanger voor de vedette. Ze kwamen uit bij Bennema, die bij de Atletiekunie de sprinters onder zijn hoede heeft.

Iets nieuws

"Ik heb acht jaar met Bart gewerkt. Dat is erg lang. We waren daarna allebei toe aan iets nieuws. Dat werd Rana Reider voor mij, maar ik heb altijd vertrouwen gehouden in Bart. Dat merk ik nu ook in de samenwerking. Dat zit al heel snel heel goed", zegt Schippers over de gemaakte keuze.

Het duo schokte de sprintwereld in 2015 bij de WK in Peking, waar Schippers op de 200 meter het goud opeiste en op de 100 meter het zilver veroverde. Niet alleen de medailles zorgden voor enorme opwinding in de Chinese hoofdstad, haar tijden (21,63 en 10,81) maakten zo mogelijk nog veel meer indruk.

Onder Reiner is ze niet meer in de buurt van die toptijden gekomen. Hoewel haar kracht onder de Amerikaanse trainer zichtbaar toenam, bleek het soepele lopen verdwenen. "Natuurlijk is 2015 een geweldig jaar geweest, maar het enige waar ik op probeer te focussen is winnen op een toernooi. En eigenlijk maakt de tijd dan niet veel uit", zegt Schippers.

Ontspanning

Terug naar Bennema. Het is duidelijk dat Schippers op zoek is naar de ontspannen manier van lopen waarmee ze in de periode 2014-2016 zo veel indruk maakte. De coach zelf is overtuigd dat hij haar weer op dat niveau kan terugbrengen. "Ik weet hoe het bij haar werkt. Ik vertrouw op het verleden. Je ziet hier in Belek al dat de samenwerking weer goed is. We zullen het stapje voor stapje weer opbouwen."

Schippers heeft een doel. "Voor mij is het heel belangrijk dat ik de ontspanning terugvind. De laatste jaren had ik een te grote zweefpas. Als elke pas een aantal centimeter te kort is, verlies je aan het einde van de 100 meter heel veel. En het plezier moet terug. Onder Reider was het wat individueler, bij deze groep is het wat gezelliger. Dat kan positief uitwerken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl