1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Warm onthaal in ISS voor eerste astronauten sinds Sojoez-ongeluk

De Rus, Amerikaan en Canadees die vanmiddag vertrokken naar het internationale ruimtestation, zijn veilig aangekomen. Het was de eerste bemande raketvlucht naar het ISS sinds het ongeluk met een Sojoez-raket in oktober.

De astronauten werden gelanceerd vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Na een vlucht van ongeveer zes uur bereikten ze het ruimtestation.

Bij aankomst kreeg het drietal een dikke knuffel van hun collega's:

Nieuwe bemanning meldt zich bij ruimtestation ISS

De drie zijn de eerste astronauten sinds twee collega's op 11 oktober hun lancering na twee minuten moesten afbreken. De Amerikaan Nick Hague en de Rus Aleksej Ovtsjinin bleven ongedeerd bij een noodlanding op de steppe van Kazachstan.

'Risico hoort erbij'

De Rus Oleg Kononenko zei vooraf niet op te zien tegen de nieuwe lancering. "Een risico hoort erbij", stelde hij. "We zijn psychologisch en technologisch voorbereid voor de lancering en elk probleem dat er - God verhoede - kan gebeuren." Met vier missies van in totaal 533 dagen in het ISS is Kononenko de meest ervaren ruimtereiziger van deze missie.

"Het is ontzettend veilig", beaamde zijn collega, de Canadees David Saint-Jacques. "We hebben zo veel training gehad dat ik deze Sojoez in mijn achtertuin kan landen." De Amerikaan Anne McClain vulde aan: "Ik was de dag na het incident ook in deze raket gestapt."

De raketlancering rond 12.30 verliep vlekkeloos:

Eerste raket met astronauten onderweg naar ISS sinds Sojoez-ongeluk

Uit onderzoek bleek dat het ongeluk in oktober werd veroorzaakt door een fout in de assemblage van de raket. Na de noodlanding is de Russische ruimtevloot grondig geïnspecteerd en veilig bevonden. De Sojoez-raket is momenteel de enige manier om astronauten naar het ISS te krijgen, omdat de spaceshuttle uit de vaart is genomen en commerciële alternatieven nog op zich laten wachten.

Omdat Hague en Ovtsjinin niet zoals gepland in oktober naar het ISS konden afreizen, is de huidige bemanning gevraagd te blijven tot 20 december. Daardoor hebben de Duitse gezagvoerder Gerst en zijn Russische en Amerikaanse collega's de tijd om de nieuwkomers in te werken. Hun lancering werd daarvoor zeventien dagen vervroegd.

Hague en Ovtsjinin krijgen binnenkort een nieuwe vlucht toegewezen. Wanneer is nog niet bekend.

Het ISS bestaat 20 jaar. In deze speciaal alles over het oudste ruimtestation:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl