Astronaut Hague (l) op het vliegveld van Dzjezkazgan. Naast hem de baas van de Russische ruimtevaartorganisatie Rogozin
NOS NieuwsAangepast

Noodlanding na mislukte raketlancering astronauten naar ISS

De lancering van een Sojoez-raket met een Amerikaanse en een Russische astronaut op weg naar het internationale ruimtestation ISS is mislukt. De capsule met de twee heeft een noodlanding gemaakt in Kazachstan. De astronauten, de Amerikaan Nick Hague en de Rus Aleksej Ovtsjinin, zijn ongedeerd.

De capsule kwam bij de stad Dzjezkazgan neer op zo'n 450 kilometer ten noordoosten van de lanceerbasis Bajkonoer. Reddingsteams haastten zich naar de capsule waarna de twee door artsen werden onderzocht. Ze zijn daarna naar het vliegveld van Dzjezkazgan gebracht en zullen naar Moskou vliegen.

De lancering was rond 10.40 uur. 123 seconden na het vertrek ontstond een probleem met het loskoppelen van de stuwraketten. De oorzaak van het probleem wordt onderzocht. Bemande Russische ruimtevluchten zijn voorlopig opgeschort.

Op beelden kort na het vertrek was te zien dat de twee hevig door elkaar werden geschud:

Lancering Sojoez-raket naar ISS mislukt

De capsule koppelde vervolgens los voor een ballistische afdaling die scherper was dan normaal. Dat betekent dat de astronauten meer g-krachten te verwerken kregen. Nu was dat 6g, waar dat bij een normale terugkeer op aarde zo'n 4g is. Volgens artsen zijn de astronauten getraind om dit aan te kunnen. Toch moeten ze een nacht in het ziekenhuis doorbrengen voor medische checks.

De Russische Sojoez-raket werd in de jaren '60 voor het eerst gelanceerd en is één van de oudste raketten die nog in gebruik is. Hij wordt gezien als zeer betrouwbaar.

NASA twitterde vanochtend beeld van de lancering. Die ging nog goed:

Onduidelijk is wat de gevolgen zijn voor de bezetting en werkzaamheden van het ISS. Vorige week landden drie astronauten, twee Amerikanen en een Rus, na ruim een half jaar in het ISS met een Sojoez-capsule veilig op aarde. Het ruimtestation, dat op zo'n 400 kilometer afstand rond de aarde zweeft, wordt sindsdien bezet door nog maar drie astronauten: een Amerikaanse, een Rus en een Duitser.

Het trio is sinds juni aan boord en er zouden in ieder geval genoeg voorraden aan boord van het ruimtestation zijn om het daar een tijd uit te houden. Dat kan nodig zijn, omdat alleen dit type raket gebruikt wordt om het ruimtestation te bevoorraden. Rusland zal geen nieuwe raket lanceren voordat het weet wat er mis is gegaan.

Toch zit er ondanks de voorraad in het ruimtestation een deadline op het verblijf in het ISS. De drie astronauten moeten terugkeren met een capsule die zich nu bij het ISS bevindt. Die houdt het zo'n 200 dagen vol in de ruimte, waardoor ze rond het einde van dit jaar terug moeten keren. Als de Sojoez-raket dan niet weer in gebruik is genomen, kan het zijn dat het ruimtestation voor het eerst sinds november 2000 tijdelijk onbewoond is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl