1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

De lancering van een ruimteschip, maar dan gefilmd vanuit het ISS

De Duitse astronaut Alexander Gerst is erin geslaagd om de lancering van bevoorradingsschip Progress te volgen van uit de ruimte. Op het timelapsefilmpje is te zien hoe de eerste minuten van de vlucht er vanuit het ISS uitzien:

Astronaut legt lancering van Russische ruimteraket vast vanuit ISS

Het Russische ruimtevaartuig werd 16 november vanaf de Kosmodroom van Bajkonoer richting het internationale ruimtestation gestuurd boven op een Sojoezraket. Aan boord was ruim 2500 kilo voorraad, zoals 750 kilo brandstof, 440 liter water en 75 kilo zuurstof.

Op het filmpje is na 7 seconden te zien hoe de eerste trap van de Sojoezraket wordt afgekoppeld: een klein stipje wordt iets feller en schiet de ruimte in. Een tweede, grotere brandstoftank volgt twaalf seconden later, met een duidelijkere explosie.

Op 34 seconden volgt de grootste lichtshow, als de afgeworpen rakettrap opbrandt in de atmosfeer. Het hele proces duurde in totaal 15 minuten. Door het beeld te versnellen is dat ingedikt tot een minuut.

Gerst maakte de beelden vanuit de Cupola-module, waarin de bewoners van het ISS een verbluffend uitzicht hebben.

De Progress is inmiddels aangekomen bij het ISS. Het ruimtevaartuig deed twee dagen over de reis.

Bekijk hier een special waarin de Nederlandse astronaut vertelt over het ruimtestation, de experimenten en het leven aan boord:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl