Lancering van de Sojoez-raket eerder deze maand
NOS Nieuws

Lancering Sojoez-raket mislukt door defecte sensor

De lancering van de Sojoez-raket die eerder deze maand mislukte, is waarschijnlijk fout gegaan door een defecte sensor. Dat maakte de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos vandaag bekend.

"De onderzoekscommissie heeft ontdekt dat een defecte sensor de reden was voor de mislukte lancering", zegt Sergej Krikalev, directeur van Roskosmos, op een bijeenkomst van de Russische Academie voor Wetenschappen. Volgens Krikalev reageerde de sensor niet goed, waardoor een van de stuwraketten tijdens het loskoppelen een brandstoftank raakte. Die tank ontplofte, waardoor de Sojoez-raket een noodlanding moest maken.

Op 3 december wil Roskosmos opnieuw proberen de Sojoez-raket met bemanning naar het internationale ruimtestation ISS te sturen. Om te voorkomen dat er weer iets misgaat, voert de ruimtevaartorganisatie meerdere tests uit om zeker te zijn van een veilige vlucht, aldus Krikalev.

Noodlanding

Op 11 oktober ging het mis bij de lancering van de Sojoez-raket. De raket met aan boord astronauten Nick Hague en Aleksej Ovtsjinin moest toen een noodlanding maken en kwam zo'n 450 kilometer ten noordoosten van lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan terecht. Beide mannen raakten hierbij niet gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl