NOS Nieuws

Astronaut over mislukte lancering: kalm blijven en grapjes maken

"We werden hevig door elkaar geschud, er ging een alarm af en er ging een lamp branden." Zo merkten NASA-astronaut Nick Hague en zijn Russische collega Aleksej Ovtsjinin dat de Sojoez-lancering vorige week niet goed ging door een probleem met de stuwraket.

"Vanaf dat moment veranderde onze missie in veilig terugkomen op de grond", vertelde Hague vandaag aan de pers. En dat lukte: de capsule met daarin de Amerikaan en de Rus werd losgekoppeld en landde na een steile duikvlucht veilig in Kazachstan.

Ruimte voor emoties was er gedurende die 34 minuten niet, zei Hague. "Onze training nam het over. We hebben elk scenario getraind, ook dit. We zijn er jaren mee bezig geweest. Je helpt jezelf het meest door kalm te blijven en samen te werken."

Astronaut: 'Ik besefte me dat we onze bestemming die dag niet zouden bereiken.'

Vorige week vertelde NASA-topman Jim Bridenstine al dat Hague opvallend rustig informatie doorgaf aan de Russische vluchtleiders. In het Russisch bovendien. "Ik dacht: de lancering gaat niet goed en hij spreekt geen Engels", zei Bridenstine.

Nadat de astronaut had verteld dat hij en Ovtsjinin onderworpen waren aan een kracht van 6,7g, viel de communicatie even weg en gingen ook vluchtdata verloren, wat bij de vluchtleiding in Bajkonoer tot nervositeit leidde. De opluchting was groot toen er weer contact was en bleek dat de capsule veilig landde.

Gewone landing

Hague was blij dat hij zijn eerste ruimtereis maakte met een ervaren kosmonaut, die vaker in de ruimte was geweest. "Aleksej vertelde me wat normaal is en wat niet. De zwaarste g-krachten duurden gelukkig maar een paar seconden, daarna was het een gewone Sojoez-landing."

"Ik probeerde uit het raam te zien waar we zouden landen. Misschien zouden we in het water terechtkomen, misschien in de bergen. Maar gelukkig was het een zacht, vlak terrein."

Na de geslaagde landing grijnsden Hague en Ovtsjinin naar elkaar, gaven elkaar een hand en maakten grapjes over hun onverwacht korte reis. "En pas toen ik later mijn vrouw weer in mijn armen kon sluiten en knuffelen, besefte ik dat ik weer veilig was", zegt Hague.

EPA / Roskosmos
Astronaut Nick Hague (rechts) arriveert op de luchthaven van Bajkonoer in Kazachstan na de mislukte lancering

De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos onderzoekt nog wat er tijdens de lancering precies is misgegaan en heeft alle lanceringen opgeschort. Wel verwacht de organisatie dat er nog dit jaar weer raketten kunnen vertrekken, mogelijk eind november.

Komend voorjaar zullen Hague en Ovtsjinin naar verwachting alsnog naar het ISS gaan. Hague ziet dat helemaal zitten. "Ik had me wel voorgesteld dat mijn eerste trip in de ruimte gedenkwaardig zou zijn, maar niet op deze manier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl