Nederlandse chipmaker: 'Mosterd na de maaltijd' wat Xi en Trump bespraken
Het Nederlandse bedrijf NXP was gisteren onderwerp van gesprek tussen twee wereldleiders. Toch verandert het topoverleg tussen president Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi niets aan de afgeblazen overname van de chipfabrikant. Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse multinational tegen de NOS.
De twee wereldleiders hebben de stukgelopen miljardendeal besproken op de G20-top in Buenos Aires. Het Witte Huis zegt dat China - dat de overname door het Amerikaanse Qualcomm in juli afkeurde - bereid is opnieuw te kijken naar een eventuele overname. De Amerikaanse chipgigant wilde NXP overnemen voor 44 miljard dollar.
'Niet meer relevant'
"Het is mosterd na de maaltijd", zegt Martijn van der Linden van NXP. "Die deal is maanden geleden afgeketst en nu niet meer relevant." Er zijn momenteel geen nieuwe overnamegesprekken, "maar ik kan niet in de toekomst kijken."
Ook wat Qualcomm betreft is overname van NXP geen optie meer. Het Amerikaanse bedrijf maakte bekend dat die weg is afgesloten en dat het zich gaat richten op het verder ontwikkelen van 5G-verbindingen.
Vanwege hun gezamenlijke omvang moesten NXP en Qualcomm de overname goed laten keuren. Van de negen landen die groen licht moesten geven, ging alleen de mededingingsautoriteit van China niet akkoord.
Het gebeurde in de periode dat de economische spanningen tussen de VS en China steeds hoger opliepen. Volgens analisten werd de overname het slachtoffer van de handelsoorlog tussen de twee wereldmachten. China zou gevreesd hebben dat het Amerikaanse Qualcomm te groot zou worden na het kopen van NXP.
Nieuwsuur maakte in juni een uitlegvideo waarom de China en de VS ruzieden over de Nederlandse chipfabrikant. Op dat moment was nog niet duidelijk dat de overname zou afketsen
Bij NXP werken wereldwijd zo'n 31.000 mensen, verspreid over 33 landen in Europa, Azië en Amerika. In Nederland heeft het bedrijf ongeveer 2300 medewerkers. Het hoofdkantoor staat in Eindhoven, en in Nijmegen staat een van de fabrieken waar de chips worden gemaakt. Ook in China staat een aantal van deze fabrieken.
De multinational produceert chips voor auto's, huishoudelijke apparaten, paspoorten, openbaar vervoer, contactloos betalen en beveiliging. De omzet vorig jaar was 9,26 miljard dollar.
"Het is een belangrijke overnamekandidaat", zegt Charles van Marrewijk, hoogleraar internationale economie (UU). "Ze zijn heel ver met allerlei chips, met name voor zelfrijdende auto's. Die techniek willen grote bedrijven graag in huis krijgen."
Nieuw overnamebod?
Qualcomm deed in 2016 het miljardenbod op het Nederlandse bedrijf. Het stranden van de deal kostte de Amerikaanse chipgigant alsnog 2 miljard dollar, een zogeheten break-up-fee.
Sindsdien heeft het bedrijf ruim 22 miljard dollar uitgegeven aan het kopen van eigen aandelen, meldt persbureau Bloomberg. Daarmee zou Qualcomm de financiële reserves, eerder bedoeld voor de stukgelopen overname, grotendeels hebben verbruikt. Een nieuw bod op NXP lag daarom niet direct meer voor de hand.
Een andere belemmering zou de handelsoorlog tussen de VS en China zijn geweest, want die is nog niet definitief ten einde. Xi en Trump bereikten gisteren een 'wapenstilstand': de komende negentig dagen leggen ze elkaar geen nieuwe invoerheffingen op. Gedurende deze periode wordt er verder onderhandeld over een definitieve oplossing voor het handelsconflict.