Een van de fabrieken van NXP
NOS NieuwsAangepast

Overname Nederlandse chipmaker NXP door Qualcomm gaat niet door

De overname van de Nederlandse chipmaker NXP door Qualcomm gaat niet door. De bedrijven kregen niet voor de gestelde deadline van woensdag middernacht (Amerikaanse tijd) groen licht van de Chinese mededingingsautoriteit. Qualcomm wilde het overnamebod niet meer verlengen. De Amerikaanse chipgigant wilde NXP overnemen voor 44 miljard dollar.

De Chinese mededingingsautoriteit heeft geen reden gegeven voor het uitblijven van een akkoord voor de overname. Woensdag zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken nog dat de Chinese toezichthouder een goed gesprek gehad heeft met Qualcomm. Groen licht van Peking was de laatste horde voor de overname.

Compensatie

NXP heeft bij de overnamedeal bedongen dat er in het geval van het niet doorgaan of afketsen van de koop er een vergoeding, een zogeheten break-up fee betaald wordt van 2 miljard dollar, als compensatie voor gemaakte kosten en het onder beslag liggen. Zo'n vergoeding is gebruikelijk bij overnames.

"Eindelijk duidelijkheid, maar niet de duidelijkheid die we wilden", zei Guido Dierick, directeur NXP Nederland, tegen BNR. De Nederlandse chipfabrikant had de afgelopen weken meerdere keren per dag contact met Qualcomm om over de overname te praten. "Alleen uit China horen we niet veel. Wij niet, en zij niet."

Geopolitieke klimaat speelt een rol

Er werd rekening gehouden met een Chinees 'nee', gezien het lange wachten. De gespannen verhoudingen door de handelsvete tussen de VS en China zou een rol spelen. Qualcomm-bestuursvoorzitter Steven Mollenkopf zei tegen analisten dat hij geen verandering verwacht "in het huidige geopolitieke klimaat", schrijft persbureau AP. China en de VS zijn verwikkeld in een handelsconflict.

Vorige week al leek Qualcomm zich in te dekken voor het niet doorgaan. "We denken dat NXP een goede kans biedt voor ons. Als het niet lukt, dan hebben we echter ook andere manieren om waarde te creëren", zei Mollenkopf toen.

Zelfrijdende auto's

Het zou de grootste overname in de chipindustrie ooit zijn. Het Amerikaanse bedrijf wilde sinds 2016 de Nederlandse chipmaker overnemen om de auto-markt te betreden. NXP maakt chips voor onder meer zelfrijdende auto's.

Verschillende mededingingsautoriteiten gingen eerder akkoord met de deal. Begin dit jaar gaf de Europese Commissie groen licht. China moet zich over de overname uitspreken, omdat het een van de markten is waar de Nederlandse chipmaker actief is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl