Voormalig Twente-speler Jesús Corona heeft Porto naar 2-0 geschoten
NOS Voetbal

Porto verwijst Schalke naar tweede plaats, Galatasaray elimineert zichzelf

In Champions League-groep D heeft hekkensluiter Lokomotiv Moskou een voorname rol voor zich opgeëist in speelronde vijf. De Russische ploeg versjteerde de kansen van Galatasary op overwinteren op het hoogste Europese niveau door de Turken al vroeg op de avond met 2-0 te verslaan. Daardoor wisten FC Porto en Schalke 04 zich voor hun onderlinge treffen van later op de avond al zeker van de volgende ronde.

Het duel in Portugal tussen Porto en Schalke was daardoor van de grootste spanning gespeend, maar toch stond er nog wel wat op het spel: de groepswinnaar stuit in de achtste finales immers op een nummer twee uit een andere groep en dat zou - in ieder geval op papier - tot een gunstigere loting kunnen leiden. Maar tot een strijd op het scherp van de snede kwam het niet in Estádio do Dragão, waar Porto met 3-1 zegevierde.

Sierlijke zweefduik

Na een kwartier nam voormalig Roda JC-speler Danilo Pereira het Duitse doel onder vuur en kort daarop deed Porto-spits Moussa Marega hetzelfde, maar heel veel meer kreeg het publiek in de eerste helft niet voorgeschoteld. In beide gevallen wist Schalke-doelman Ralf Fährmann overigens met een sierlijke zweefduik redding te brengen.

Schalke-doelman Ralf Fährmann pareert het schot van Danilo Pereira

Kort na rust moest de sluitpost wel het antwoord schuldig blijven op de kopbal van de 20-jarige Braziliaan Eder Militao: 1-0. Porto, koploper in de Portugese competitie, drukte onmiddellijk door. Na een fraai een-tweetje op rechts schoot voormalig FC Twente-speler Jesus Corona de 2-0 in de korte hoek. Felipe zorgde voor opwinding met een omhaal die op de lat terechtkwam.

Schalke 04, dat in de Duitse competitie een troosteloze veertiende plaats inneemt, mocht kort voor tijd na een handsbal een strafschop nemen, die aan Nabil Bentaleb welbesteed was. Het slotakkoord was niettemin voor Porto, dat in de extra tijd dankzij Marega nog op 3-1 kwam.

Galatasaray vergooit kansen

Galatasaray had een zege nodig bij Lokomotiv Moskou om zich nog enige illusies te mogen maken over de volgende ronde, maar daar kwam het geen moment bij in de buurt. De Russische gastheren, die de laatste zes Europese duels hadden verloren, weigerden medewerking.

Vladislav Ignatjev zet Lokomotiv Moskou op 2-0

Het was al na vier minuten schrikken voor de Turken, toen Fjodor Smolov op links goed doorkwam en uit een moeilijke hoek de paal trof. Vervolgens hield Galatasaray, met de Amsterdammer Ryan Donk en de Kaapverdiaanse Rotterdammer Garry Rodrigues in de gelederen, lang stand in de Russische vrieskou (-9 graden). Totdat oud-PSV'er Jefferson Farfan kort voor rust Grzegorz Krychowiak vond. De Pool leverde een schot af dat via Donk in het doel belandde.

Na de pauze sloeg Lokomotiv al snel voor een tweede keer toe en opnieuw had de thuisploeg niet over geluk te klagen. Na een mooie combinatie met Smolov kreeg Vladislav Ignatjev de bal met enige mazzel mee om vervolgens genadeloos af te ronden. Galatasaray deed nog wel pogingen om terug te komen in de wedstrijd, maar de echte overtuiging ontbrak bij de gasten.

Stand groep D Champions League na speelronde 5

Club Punten
1. FC Porto * 13
2. Schalke 04 * 8
3. Galatasaray 4
4. Lokomotiv Moskou 3
* Naar achtste finales Champions League

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl