Luuk de Jong en PSV balen

Barcelona bezegelt Europees lot sterk spelend en kansrijk PSV

PSV weet zeker dat het na de winterstop niet meer actief zal zijn in Europa. In Eindhoven ging de ploeg van coach Mark van Bommel ondanks een sterke wedstrijd en een karrenvracht aan kansen met 2-1 onderuit tegen FC Barcelona.

Door de nederlaag is het zeker dat PSV als vierde zal eindigen in de groep.

Overwinteren in de Champions League was al niet meer mogelijk voor PSV. De derde plek in de groep met Barça, Inter en Tottenham Hotspur, die recht geeft op een vervolg in de Europa League, was nog het hoogst haalbare voor de Eindhovenaren.

Sterke eerste helft PSV

De thuisploeg begon fel en was met een vrije trap van Gaston Pereiro en een schotje van aanvoerder Luuk de Jong binnen vijf minuten twee keer dicht bij de openingstreffer.

Nadat Pereiro nog twee goede kansen had gemist (hij raakte de paal en tilde even later van dichtbij de bal over Barça-doelman Marc-André ter Stegen heen) nam Barcelona het heft even stevig in handen.

Philippe Coutinho schoot twee keer naast, Lionel Messi stuitte twee keer op Jeroen Zoet en Arturo Vidal zag tot tweemaal toe een inzet van de lijn gehaald worden door een PSV'er. Eerst kopte Pablo Rosario de bal weg en een minuut later was Angeliño de redder in nood.

PSV, dat in de eerste helft slechts 31 procent balbezit had, rook vlak voor rust aan de 1-0. De Jong kopte de bal tegen de lat, in de rebound raakte Denzel Dumfries de paal.

In de tweede helft trok Barcelona de teugels direct aan en na een uur toonde Messi zijn klasse. Na een korte dribbel schoot hij tussen vier PSV'ers in fraai raak.

Zoet: 'Niet het gevoel dat we weggespeeld werden'

Ivan Rakitic was daarna dicht bij de 0-2, maar de Kroaat schoot over. Niet veel later verdubbelde Barça alsnog de marge. Een vrije trap van Messi belandde op de voet van Gerard Piqué, die de bal net genoeg kon beroeren om hem in het PSV-doel te laten rollen.

Het duel leek gespeeld, maar PSV kreeg mede door enkele Spaanse slordigheden nog een aantal grote kansen. Tot drie keer toe werd het net niet gevonden, maar bij kans vier kopte De Jong raak.