Politie stopt dit jaar 16.000 zaken vanwege personeelstekort

De politie heeft dit jaar duizenden onderzoeken stopgezet, omdat er niet genoeg rechercheurs beschikbaar zijn. Het gaat om aangiftes en registraties van misdrijven waarvan er een gerede kans is dat de politie ze kan oplossen, omdat er aanknopingspunten zijn, zoals sporen. Tot november gaat het om meer dan 16.000 zaken, blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd.

De politie heeft op dit moment ruim 40.000 zaken wél in behandeling. Daarnaast liggen er nog bijna 23.000 nieuwe zaken op de plank. Dat zijn bijvoorbeeld winkelovervallen of geweldsincidenten, waarvoor nu nog geen capaciteit is. Die zaken liggen te wachten op beschikbare rechercheurs. Het komt ook voor dat andere zaken prioriteit krijgen. Hoe deze cijfers in eerdere jaren lagen kan de politie op dit moment niet zeggen.

Rechercheurs vinden het "frustrerend" dat ze veel zaken niet kunnen oppakken:

Duizenden politiezaken gestopt wegens ondercapaciteit

"We moeten iedere dag keuzes maken", zegt Rob van den Broeke, districtschef bij de recherche. "Als er bijvoorbeeld een schietpartij binnenkomt, hebben we geen tijd om andere dingen op te pakken. In zo'n geval stoppen we met zaken die we tijdelijk kunnen stilleggen, zoals langdurige onderzoeken naar drugscriminaliteit."

Met meer dan 16.000 zaken is de politie dus zelfs helemaal gestopt vanwege gebrek aan capaciteit. De politie spreekt van "eenvoudiger zaken", zoals een mishandeling zonder letsel, winkeldiefstal of een inbraak in een woning waar niemand thuis was.

Vernielingen

Van den Broeke: "Dit proberen we bij zaken te doen die zo min mogelijk beladen zijn, zoals auto-inbraken en vernielingen. De echt heftige geweldszaken pakken we wel altijd op."

Volgens Van den Broeke vinden veel van zijn collega's het frustrerend dat ze veel aangiftes moeten laten liggen. "Er zitten zaken bij waarvan je denkt: daar zouden we eigenlijk wel iets mee moeten doen. Maar door de drukte komen we er niet aan toe. Dan moeten we mensen teleurstellen en hun zaak afwijzen."

Toch blijft de politie benadrukken hoe belangrijk het is om aangifte te blijven doen, ook van minder kansrijke zaken als een fietsendiefstal. "Je aangifte gaat niet verloren", zegt Monique Mos van de politie-eenheid Den Haag. "Stel dat je aangifte doet van iets waarvan op dat moment ook vijf anderen aangifte hebben gedaan. Dan kan dat voor de politie alsnog aanleiding zijn om daarmee aan de slag te gaan."

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de politie met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Die maakte deze maand bekend dat de politie er eenmalig 91 miljoen euro bij krijgt om de inzetbaarheid van agenten te vergroten.

De cijfers over de gestaakte politieonderzoeken zijn "groot", zegt VVD-Kamerlid Laan-Geselschap. "Wij willen graag dat de komende tijd duidelijk wordt dat het geld dat wij in het regeerakkoord hebben vrijgemaakt ook daadwerkelijk wordt ingezet op de politie, zodat er meer zaken worden opgelost."

Ook Kamerleden van de PVV en PvdA willen dat minister Grapperhaus hier meer informatie over geeft. PvdA-Kamerlid Kuiken: "Er zijn altijd zaken die blijven liggen, maar zó veel zaken, met een heel ernstig karakter en waarvan de daders bekend zijn, dat is echt onacceptabel."

PVV-Kamerlid Helder vreest dat mensen geen aangifte meer gaan doen. "En dan zegt de minister: kijk, de geregistreerde criminaliteit daalt. Terwijl de burger op de bank weet: dat is niet zo, want ik ben pas nog slachtoffer geworden, maar ik hoor er niks meer over."

Niet 1, 2, 3 opgelost

NOS-verslaggever Ron Fresen denkt dat deze cijfers de discussie over de tekorten bij de politie weer zullen doen oplaaien. "Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie kan zijn borst namaken, want alle partijen vinden het onacceptabel", aldus Fresen.

Coalitiepartij VVD benadrukt dus dat er extra geld bij komt, maar daar zal het probleem niet mee zijn opgelost, denkt Fresen. "Er gaapt nog een flink gat tussen de paar honderd rechercheurs die er dan bij komen en de paar duizend die er volgens de politieagenten zelf nodig zijn."

Het probleem is hardnekkig. "Het zal echt niet 1, 2, 3 opgelost zijn. Ook niet met extra, extra geld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl