NOS Nieuws

Raad: kabinet doet te weinig aan veiligheid rond vuurwerk

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vindt dat het kabinet te weinig maatregelen neemt tegen de overlast door vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ziet niets in een landelijk verbod op consumentenvuurwerk zoals vuurpijlen en knalvuurwerk. Dat zou onhaalbaar zijn.

Volgens de OVV wordt daarmee de belangrijkste aanbeveling genegeerd uit het rapport dat de organisatie vorig jaar publiceerde over veiligheidsrisico's bij de jaarwisseling.

Gemiddeld een vuurwerkdode

"Het kabinet wil vuurwerk pas verbieden als blijkt dat andere maatregelen niet werken. De Raad is echter van mening dat de huidige maatregelen niet leiden tot een structurele daling van slachtoffers, incidenten en schade", aldus de OVV in een persbericht.

Jaarlijks overlijdt in Nederland gemiddeld één persoon door incidenten met vuurwerk. Daarnaast vallen er honderden gewonden. Afgelopen jaarwisseling moest 434 mensen worden behandeld op de spoedeisende hulp vanwege vuurwerkongevallen.

"Lokaal maatwerk, geen landelijk verbod"

Minister Grapperhaus kondigde in juni al aan dat gemeenten zelf kunnen besluiten een vuurwerkverbod in te stellen.

"Dit vereist lokaal maatwerk. Geen landelijk verbod", zei hij. Of het ooit komt tot een landelijk vuurwerkverbod, laat Grapperhaus afhangen van het aantal incidenten en slachtoffers. Daarin ziet hij een dalende lijn. Vijf jaar geleden vielen er nog bijna 800 vuurwerkslachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl