Intocht Sinterklaas in Zaanstad afgelopen zaterdag
NOS Nieuws

Rutte: aso's bij intocht Sint waren vooral doorgesnoven hooligans

Premier Rutte zegt dat het afgelopen zaterdag vooral hooligans waren die rotzooi trapten bij de intocht van Sinterklaas. Het ging hen volgens hem niet om het opkomen voor Zwarte Piet. "Ze waren gewoon blij dat ze weer eens rotzooi konden trappen. Het waren doorgesnoven malloten, die onder de alcohol zaten."

De minister-president was naar het vragenuur geroepen, omdat hij heeft gezegd dat hij niks heeft met "de aso's die zich afgelopen zaterdag hebben laten zien". D66-Kamerlid Paternotte wilde dat hij verduidelijkte wie hij onder die aso's verstond. Bedoelde hij daarmee ook de anti-zwartepietdemonstranten die uitgescholden en bekogeld werden?

Rutte herhaalde dat hij niks op heeft met "extremisten op beide flanken". Maar hij voegde eraan toe dat het overgrote deel van de problemen afgelopen weekend door hooligans werd veroorzaakt. "Die hebben de meest vreselijke racistische teksten geuit en zelfs de Hitlergroet gebracht."

Rutte: het waren vooral de pro-Piet demonstranten die geweld gebruikten

Verkeerde zaak

De premier zei dat hij het ermee eens is dat mensen die met dingen hebben gegooid en zich schuldig hebben gemaakt aan racisme vervolgd moeten worden. En dat geldt wat hem betreft ook voor het brengen van de Hitlergroet. "Maar dat is een zaak van het Openbaar Ministerie."

Een groot deel van de Tweede Kamer vindt het een verkeerde zaak dat er nu wordt gesproken over het eventueel verbieden van demonstraties bij een volgende intocht. Als demonstranten worden aangevallen, moet je niet racisme en geweld belonen door demonstraties te verbieden", vindt Paternotte.

Rutte herhaalde dat hij nooit voor een demonstratieverbod heeft gepleit. Hij vindt het prima dat er gediscussieerd wordt over het uiterlijk van de pieten en dat dit ook leidt tot een verandering van het feest. "Maar ik vind het logisch om als volwassenen kinderen daar niet mee lastig te vallen. Als er kinderen bij zijn moeten we ons als volwassenen gedragen."

De premier zei afgelopen vrijdag al dat het zijn voorkeur zou hebben als mensen ervoor zouden kiezen om verhitte discussies te voeren "in de 49 weken dat Sinterklaas niet in het land is".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl