Wekdienst 16/11: Nederland-Frankrijk en Merkel naar Chemnitz

Aangepast
NOS | ANP

Goedemorgen! Bondskanselier Merkel peilt de stemming in het Oost-Duitse Chemnitz, waar afgelopen zomer rellen waren. En het Nederlands elftal speelt vanavond in de Nations League tegen Frankrijk.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van vrijdag 16 november.

Aan het begin van de dag kan er hier en daar mist of laaghangende bewolking zijn. In de loop van de ochtend lost dat op en wordt het bijna overal zonnig. Het wordt waarschijnlijk tussen de 8 en 11 graden. Ook dit weekend is het overwegend zonnig, maar kan het door de wind wel koud aanvoelen. Volgende week is er meer bewolking.

NOS

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag dient de rechtszaak tegen de eigenaar van een historisch zeilschip. In 2016 brak de mast van het schip af, waardoor drie Duitse toeristen omkwamen. De aanklacht tegen de man is dood door schuld.
  • Hoe is het na de rellen van afgelopen zomer nu in Chemnitz? Bondskanselier Merkel gaat vandaag in de Oost-Duitse stad kijken. Ze spreekt er met lezers van de lokale krant.
  • Het Nederlands voetbalelftal neemt het in de Nations League op tegen Frankrijk. De aftrap in De Kuip is om 20.45 uur. De wedstrijd is live te zien op NPO 1. Op onze site en in de app hebben we een liveblog.

Wat heb je gemist?

Werkgevers en vakbonden hebben na een marathonoverleg geen akkoord bereikt over een nieuw pensioenstelsel. Het overleg begon gisteren om 21.00 uur en is de hele nacht doorgegaan. Woensdag leek het nog of een akkoord, na 7 jaar onderhandelen, binnen handbereik was.

Ook premier Rutte was aanwezig bij het overleg over de hervorming van het pensioenstelsel. Dat is vooral een kwestie tussen werkgevers en vakbonden, maar omdat aanpassingen in bijvoorbeeld de AOW-leeftijd een belangrijk thema zijn in de gesprekken schuift de premier aan.

De gesprekken gaan na het weekend verder.

Geëvacueerde bewoners AFP

Ander nieuws uit de nacht:

  • Eritrese asielzoekers met een vluchtelingenstatus hebben grote moeite zich aan te passen in Nederland, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Ze vinden de taal lastig, zijn vaak nog werkloos en kunnen bij instanties moeilijk duidelijk maken wat ze nodig hebben.
  • De Belastingdienst heeft sinds begin vorig jaar 15 medewerkers ontslagen die gefraudeerd zouden hebben met belastingaangiften. Een van de ontslagen personeelsleden zou hebben verzwegen dat hij geld op een buitenlandse rekening had staan, meldt De Telegraaf.
  • Het aantal mensen dat vermist is door de bosbranden in Californië is flink naar boven bijgesteld. Het zijn er nu zeker 630, terwijl het eerst nog om 297 mensen ging. Bij de branden zijn tot dusver 63 mensen omgekomen.

En dan nog even dit:

Het Britse parlementslid Rees-Mogg was gisteren soms moeilijk verstaanbaar toen hij bij het parlement in Londen een persconferentie gaf over zijn poging om premier May af te zetten. De reden: een man met een blauwe hoed en een cape gemaakt van de Britse vlag schreeuwde met een megafoon continu 'stop brexit'.

Deze man is geen onbekende verschijning in Westminster. Het is Steve Bray uit Wales die sinds september 2017 dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur bij het parlement staat te protesteren tegen brexit. Hij heeft er zijn beroep van gemaakt, zegt hij zelf. Bray probeert ook zo vaak mogelijk in beeld te komen en daar zijn televisieploegen niet altijd even blij mee.

Fijne dag!

STER Reclame