Staatssecretaris Mona Keijzer krijgt zelf ook wel eens telefoon
NOS NieuwsAangepast

Tweede Kamer wil af van woonadressen in register Kamer van Koophandel

De woonadressen van zzp'ers worden wat de Tweede Kamer betreft uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel geschrapt. Een motie daarover is aangenomen door de Tweede Kamer. Als de maatregel doorgaat, zullen de adressen alleen nog zichtbaar zijn voor bepaalde instanties. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) reageert positief.

Afgelopen donderdag besloot de Kamer van Koophandel zelf al telefoonnummers uit het online adressenbestand te schrappen, na klachten van ondernemers. Op dezelfde dag dienden Kamerleden Martin Wörsdörfer (VVD) en Mustafa Amhaouch (CDA) een motie in om ook de adressen in het openbare handelsregister te verbergen. Vaak zijn de woonadressen ook de vestigingsadressen van ondernemers.

Staatssecretaris Keijzer vindt de motie in lijn met haar aanpak om ongewenste en ongevraagde marketing tegen te gaan. "Eerder kondigde ik al aan dat ik voor ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid wil regelen dat zij alleen nog telefonisch benaderd mogen worden als zij daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Het afschermen van het woonadres is een goede aanvulling op mijn beleid."

Kosten hoger

Ook de KvK is positief. Woordvoerder Hester Schoppert verwijst naar het onderzoek dat onder 1700 ondernemers is gedaan. "Bijna de helft van de ondernemers in Nederland is er voorstander van om deze maatregel door te voeren. Deze motie is een goede stap. Het is nu aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om te bepalen vanaf wanneer deze maatregel zal ingaan."

De Kamer van Koophandel besloot vorige week al telefoonnummers uit het online register te verwijderen, daarvoor is geen wetswijziging nodig. De nummers worden vaak gebruikt voor direct marketing. Ze zijn nog wel te vinden in het Handelsregister.

Dat de motie is aangenomen wil nog niet zeggen dat de adressen ook daadwerkelijk zullen worden afgeschermd. Kamermoties zijn niet-bindend, het kabinet moet besluiten of ze worden uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl