NOS Nieuws

Zzp'ers blij met afschermen telefoonnummer, maar ze willen meer privacy

  • Nina Bogosavac en Sjors Beukeboom

    redacteuren Online

  • Nina Bogosavac en Sjors Beukeboom

    redacteuren Online

Naast telefoonnummers zijn andere persoonsgegevens van zzp'ers vaak openbaar en die moeten ook worden afgeschermd. Dat zeggen politici en belangenbehartiger PZO. Ze reageren op het nieuws van de Kamer van Koophandel, die het moeilijker gaat maken om telefoonnummers van zzp'ers op te vragen.

Nu kan iedereen die dat wil voor 7 eurocent het telefoonnummer van een ondernemer opvragen bij de KvK. Dat wordt straks 2,30 euro. Daarmee hoopt de Kvk een barrière op te werpen voor commerciële partijen die de nummers opvragen en gebruiken voor telemarketing. Veel ondernemers hebben er genoeg van ongevraagd gebeld te worden.

"Het is een hele mooie eerste stap op weg naar meer privacy", zegt Iris de Jong, woordvoerder bij PZO, een belangenbehartiger voor zzp'ers. "Maar het beperkt alleen de inzage in telefoonnummers, terwijl andere privacygevoelige gegevens, zoals je btw-nummer, nog wel openbaar zijn."

Doorn in het oog

De bel-overlast onder zzp'ers is in ieder geval groot: vier op de tien zelfstandige ondernemers zegt regelmatig ongewenste telefoontjes te krijgen van partijen die een aanbieding willen doen, blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. Die wijst erop dat het aanvragen van telefoonnummers wettelijk niet mag weigeren, ongeacht het doel.

Het is en blijft een dilemma voor de KvK, zegt Liv van der Veen, manager afdeling Beleid en Juridische Zaken. Aan de overlast moet een eind komen, zegt ze, maar ze ziet ook de voordelen van openbaarheid van gegevens. "Openbare gegevens kunnen fraude tegengaan, omdat je op deze manier goed kunt zien met wie je als ondernemer zaken doet. Anderzijds heeft die openbaarheid een invloed op de privacy van personen en kunnen aanbieders ongewenst contact opnemen."

Eerste stap

Maar binnen dat wettelijke kader is een aanpassing van de regels dus wel mogelijk, bewijst dit nieuwe besluit. Belangenbehartiger PZO wijst erop dat er een flink contrast is tussen de bescherming van consumenten en die van zzp'ers, waarvan Nederland er zo'n 1,5 miljoen telt.

Iris de Jong: "Dat komt omdat je als zzp'er met je persoonlijke gegevens wordt ingeschreven in het handelsregister. Dat maakt het een kwetsbare zaak. Dit is dus een eerste stap in de goede richting, maar er zou meer moeten gebeuren voor echt goede bescherming."

Want of dit besluit voor zzp'ers echt een verschil maakt, valt nog te bezien, zegt De Jong. Dat telefoonnummers worden afgeschermd is goed nieuws, maar feit is dat die gegevens al wel in de omloop zijn en hiermee niet zomaar verdwijnen. "Nieuwe zzp'ers zullen de vruchten plukken van deze maatregel, maar mensen die al even staan ingeschreven, niet. Hun telefoonnummers verdwijnen niet zomaar uit de databases van bedrijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl