Kamer van koophandel
NOS Nieuws

KvK schrapt telefoonnummers uit online adressenbestand na overlast

De Kamer van Koophandel schrapt telefoonnummers uit zijn online adressenbestand na klachten van zzp'ers. Doordat hun nummers ongevraagd zichtbaar zijn in dat bestand, kunnen ze worden benaderd door bedrijven die iets willen verkopen. Op korte termijn gaat dat veranderen, zegt de KvK.

Uit onderzoek in opdracht van de Kamer van Koophandel blijkt dat vier op de tien zzp'ers zegt zeer frequent benaderd te worden door partijen die een aanbieding willen doen. Dat gebeurt vooral telefonisch; 78 procent van de ondernemers heeft daarmee te maken.

Zeer hinderlijk

Vier op de tien zelfstandigen zeggen dat zeer hinderlijk te vinden. Dat komt doordat zzp'ers en andere kleine ondernemers vaak vanuit huis werken of hun zakelijke nummer ook privé gebruiken. In Nederland zijn ongeveer 1,5 miljoen zzp'ers actief.

De KvK zegt zijn best te willen doen om de overlast van telefonische benadering tegen te gaan, maar dat moet wel binnen de wettelijke kaders passen. Hoewel het telefoonnummer verdwijnt uit het online adressenbestand, moet de KvK het nummer van de wet blijven verstrekken in andere producten, zoals het uittreksel. Hiervoor moet worden betaald.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van de NOS dat adverteerders bedrijfsgegevens uit het KvK-register gebruiken om ongevraagd Facebook-advertenties aan te bieden aan zzp'ers en andere kleine bedrijven. De Kamer van Koophandel onderzoekt nog steeds of het mogelijk is dat moeilijker te maken voor adverteerders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl