NOS NieuwsAangepast

Kamer wil opheldering over dataverkoop Kamer van Koophandel

De Tweede Kamer zet grote vraagtekens bij het beleid van de Kamer van Koophandel om informatie uit hun bedrijvenregister door te verkopen voor advertentiedoeleinden. De partijen vragen zich af of dat wel de bedoeling is.

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat adverteerders inzage krijgen in bedrijfsgegevens bij de KvK. Zzp'ers en andere kleine bedrijven krijgen op basis daarvan op hen gerichte advertenties. Ongevraagd, via de post, de telefoon, maar ook op hun privé-Facebookaccount.

Regeringspartij VVD heeft schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. "Kan dit zomaar en mag dit zomaar?", vraagt Kamerlid Wörsdörfer. Hij vindt dat er meer aandacht moet komen voor de privacy van kleine ondernemers.

D66-Kamerlid Verhoeven vindt dat er iets moet veranderen bij de Kamer van Koophandel.

Verhoeven spreekt van een dubieuze praktijk en schimmige datahandel. Binnenkort houdt de Tweede Kamer een debat over Facebook en privacy. De handelwijze van de Kamer van Koophandel wordt daarbij meegenomen, zegt Verhoeven.

Ook het CDA en GroenLinks zijn ontstemd over het verkopen van bedrijfsgegevens voor commerciële doeleinden. "We vragen ons sterk af of hier een wettelijke grondslag voor is", zegt CDA'er Amhaouch.

"Mensen moeten altijd weten waar hun gegevens voor gebruikt worden", zegt GroenLinks-Kamerlid Buitenweg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl