NOS NieuwsAangepast

KvK: dataverkoop mag, maar we betreuren overlast

"We beseffen dat de openbaarheid van het handelsregister en de privacy van de ondernemer op gespannen voet kunnen staan", zegt Rob Coolen van de raad van bestuur van de Kamer van Koophandel.

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat adverteerders bedrijfsgegevens uit het KvK-register gebruiken om ongevraagd Facebook-advertenties aan te bieden aan zzp'ers en andere kleine bedrijven. Dat gebeurt ook via de post en de telefoon.

"Wij betreuren het ten zeerste dat ondernemers daar last van kunnen hebben", zegt Coolen. Hij benadrukt dat de constructie wel is toegestaan:

KvK: we betreuren dat ondernemers hier last van kunnen hebben

Om de ondernemers tegemoet te komen onderzoekt de KvK of het mogelijk is om een adres voor adverteerders te blokkeren als het vestigingsadres van een bedrijf gelijk is aan het privéadres van de ondernemer.

Hoe worden jouw KvK-data gebruikt om je persoonlijke Facebook-advertenties voor te schotelen? Een uitleg in 50 seconden:

Zo worden jouw KvK-data gebruikt op Facebook

Coolen benadrukt dat de Kamer van Koophandel volledig werkt binnen de wettelijke kaders. "Mocht daar enige twijfel over bestaan dan zijn wij graag bereid om mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek."

Volgens Coolen moet nu onderzocht worden of die wettelijke kaders nog binnen de huidige tijdsgeest passen. "De digitale wereld verandert heel snel en je kunt je dus afvragen of die wettelijke kaders zoals we die met elkaar hebben afgesproken niet toe zijn aan enige actualisering."

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is het twijfelachtig dat de Kamer van Koophandel data van ondernemers verkoopt aan adverteerders, terwijl ze niet met dat doel zijn verzameld. Later deze week gaat de privacywaakhond met de KvK om de tafel over deze kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl