Het X-gebouw van Hogeschool Windesheim in Zwolle ANP/NOS

Wekdienst 12/11: politie gaat graven in Koekange en 125 jaar penalty

time icon

Goedemorgen! Vandaag gaat de politie graven in het Drentse Koekange vanwege het onderzoek naar de verdwenen Willeke Dost. Verder debatteert de Tilburgse raad over een uit de hand gelopen Halloweenfeest in een zwembad.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van maandag 12 november.

Het is grijs en regenachtig vandaag. In de loop van de dag wordt het minder nat, vooral in het westen. Het wordt 12 tot 15 graden. De komende dagen schijnt de zon weer, alleen morgen is er nog wel kans op een bui. Daarna blijft het droog.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De politie gaat graven bij een boerderij in het Drentse Koekange. Getuigen zeggen dat op die plek ook is gegraven na de verdwijning van Willeke Dost in 1992. Rond de boerderij is al eerder gezocht, maar er is inmiddels nieuwe informatie.
  • Het X-gebouw van de hogeschool Windesheim in Zwolle gaat na herstelwerkzaamheden weer open. Het gebouw had een soortgelijke constructie als de parkeergarage bij vliegveld Eindhoven die vorig jaar instortte. Na onderzoek bleek toen ook dat het X-gebouw niet veilig was.
  • In de gemeenteraad van Tilburg is een spoeddebat over het uit de hand gelopen Halloweenfeest in een zwembad. Vorige week zaterdag werd dat feest voor de eindtijd van 22.30 uur beëindigd, omdat de sfeer grimmig werd.

Wat heb je gemist?

Voor het eerst in vier jaar is het aantal huishoudens met een laag inkomen, en daarmee een risico op armoede, weer gestegen. In 2017 ging het volgens het CBS om bijna 600.000 huishoudens; dat zijn er 27.000 meer dan een jaar eerder. Het aantal komt neer op zo'n 8 procent van alle huishoudens.

Ruim een derde van de stijging komt voor rekening van Syrische vluchtelingen. Zij komen na het ontvangen van een verblijfsvergunning vaak in de bijstand. De grens voor een laag inkomen waarbij er risico bestaat op armoede lag volgens het CBS in 2017 op 1040 euro per maand voor een alleenstaande en 1960 euro voor een stel met kinderen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De penalty is niet meer weg te denken uit het voetbal. Maar jarenlang deed de voetballende elite het zonder. Tot 12 november 1893, vandaag precies 125 jaar geleden.

Bij een wedstrijd tussen het Rotterdamse Victoria en het Haagse HVV ging de bal voor het eerst op 'elf meter'. Waarschijnlijk niet op 'de stip'. Die werd pas in 1902 officieel geïntroduceerd, samen met het strafschopgebied. De bal moest tot die tijd op elf meter van de doellijn liggen; waar precies maakte niet uit.

Hier lees je er meer over. Ook kun je daar drie memorabele penalty's bekijken, onder meer de gezamenlijke penalty van Johan Cruijff en Jesper Olsen in 1982. En deze, de allereerste panenka:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1976: de geboorte van de 'panenka'
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Fijne dag!

STER Reclame