De mars in Warschau was ook 's avonds nog drukbezocht
NOS Nieuws

200.000 mensen lopen mee met omstreden Poolse onafhankelijkheidsmars

In de Poolse hoofdstad Warschau hebben zo'n 200.000 mensen meegelopen met de jaarlijkse onafhankelijkheidsmars. Polen werd honderd jaar geleden onafhankelijk. De burgemeester van Warschau had de mars aanvankelijk verboden uit angst voor geweld en haatzaaien, maar de rechter draaide dat besluit terug.

De laatste jaren trekt de viering ook openlijk extreemrechtse deelnemers. Zo scandeerde een deel van de aanwezigen vorig jaar racistische, homofobe en fascistische leuzen. Van dat soort leuzen was dit jaar voor zover bekend geen sprake. Wel waren er opnieuw ultranationalistische groeperingen bij de mars, waaronder de Italiaanse neofascistische beweging Forza Nuova.

De Poolse regeringsleiders en de leiding van de rechts-nationalistische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) waren ook bij de optocht door Warschau. Het was voor het eerst dat de Poolse president, de premier en leider van de PiS voorop liepen bij een grote mars waar ook extreemrechtse bewegingen aan meedoen.

Veel deelnemers hadden Poolse vlaggen bij zich. Ook werden er talloze rode fakkels ontstoken:

Honderdduizenden bij mars door straten Warschau

Hoewel het vlagvertoon van extreemrechtse bewegingen minder opviel dan vorig jaar, waren er ook dit jaar aanwezigen met de vlag van het uiterst rechtse Nationaal-Radicale Kamp (ONR). Deze mede-organisator van de mars deelt zijn naam met een antisemitische organisatie uit de jaren 30.

Andere deelnemers hadden spandoeken met de tekst "Stop migratie" en "Dood aan de vijanden van het vaderland" bij zich. Sommigen riepen "Trots, trots, nationale trots". President Duda liep achter een groep militairen die marcheerden met een grote vlag waarop de tekst "Voor jou, Polen" te lezen was.

  • Reuters
    Vlaggen van de Italiaanse neofascistische Forza Nuova en de uiterst rechtse ONR
  • AFP
    Een spandoek van de uiterst rechtse ONR
  • Reuters
    Een spandoek van de neofascistische Forza Nuova

Oppositiepartijen bleven uit protest weg bij de mars. "Herinner je nog de schandelijke leuzen van vorig jaar? Een jaar later hebben de auteurs een ontmoeting met de president en de premier, in plaats van met de openbaar aanklager", zei een politicus van een middenpartij. Tegenstanders van de regering vinden dat de PiS zich niet genoeg uitspreekt tegen extreemrechtse elementen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl