Brandweer aan het werk in Malibu Reuters

Terwijl de staat wordt geteisterd door bosbranden zijn in Californië nog eens zestien lichamen gevonden. Twee doden vielen bij een snelweg nabij Malibu bij Los Angeles, de andere veertien slachtoffers werden aangetroffen in huizen en auto's in Butte County, ten noorden van Sacramento.

Daarmee is het dodental door de branden in de staat opgelopen tot 25. Het merendeel viel in Butte County, en dan vooral in het stadje Paradise. Die plaats is voor een groot deel verwoest door de bosbranden, die extra hevig zijn door de stevige wind en aanhoudende droogte. Zo'n 6500 huizen in Paradise zijn sinds donderdag in vlammen opgegaan.

Beroemdheden

Ook een stuk zuidelijker in Californië zijn de gevolgen groot. Ruim 200.000 mensen in de omgeving van Los Angeles zijn geëvacueerd. Ongeveer 150 huizen in de regio zijn volgens de brandweer verwoest.

Een van de getroffen plaatsen is de kustplaats Malibu, waar veel beroemdheden wonen. Onder de evacués zijn zangeres Lady Gaga, realityster Kim Kardashian, regisseur Guillermo del Toro en acteur Martin Sheen.

Ook de stad Thousand Oaks, waar een paar dagen geleden nog twaalf mensen werden doodgeschoten in een bar, wordt bedreigd door de vlammenzee. "Ik weet niet eens wat ik moet zeggen. Het is alsof we hier allemaal in een soort trance rondlopen", zegt een Thousand Oaks-inwoner tegen persbureau AP.

Noodsituatie

De oorzaak van de grootste bosbrand - die in het noorden van Californië - is officieel nog onbekend, maar energiebedrijf Pacific Gas & Electric zegt dat er een stroomstoring werd geregistreerd, een kwartier voordat de brand ontstond. Later bleek dat een hoogspanningsmast bij Paradise beschadigd was.

President Trump heeft de situatie in Californië officieel bestempeld als noodsituatie, waarmee geld vrijkomt voor de bestrijding van de branden, de evacuatie van de bewoners en hulpverlening aan de slachtoffers.

STER reclame