Twee ooggetuigen met een deken om bij de Borderline Bar en Grill in Thousand Oaks
NOS NieuwsAangepast

Man schiet twaalf mensen dood in Californische bar

Bij een aanslag in een bar in de Amerikaanse plaats Thousand Oaks, bij Los Angeles, zijn twaalf doden gevallen. Een schutter liep de Borderline Bar and Grill binnen en begon te schieten. Volgens de politie zijn er tientallen kogels afgeschoten.

Een van de slachtoffers is een agent die tijdens de aanslag de bar binnenging. Hij werd meteen bij de ingang neergeschoten en overleed in een ziekenhuis. Op een persconferentie zei de sheriff dat zijn collega als een held is gestorven. "Hij ging naar binnen om de levens van anderen te redden."

Het onderzoek naar de dader en zijn motief is nog in volle gang:

Schutter pleegt aanslag in VS: zeker 12 doden

Ook de schutter is dood. Het is nog niet duidelijk of hij door de politie is gedood of dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

Zeker twaalf mensen raakten gewond. Door kogels, maar ook doordat ze in paniek op de vlucht sloegen. Mensen sloegen ramen in om weg te komen. Ook hield een deel van de mensen in de bar zich verborgen op de wc of op zolder.

Getuigen die buiten stonden op het moment dat de schutter binnen kwam lopen, vertellen dat die bij de ingang meteen begon te schieten op de beveiligingsmedewerker en de caissière. Of zij zijn omgekomen, is niet bekend.

'Rookbommen'

Een andere getuige vertelt dat de dader rookbommen naar binnen gooide. De politie kan dat nog niet bevestigen en doet daar nog onderzoek naar.

Verschillende Amerikaanse media melden op basis van politiebronnen dat de dader een man van 29 was. Volgens agenten ging het om een 'zwaar getatoeëerde witte man' met een handwapen. Meer details over zijn identiteit zijn er nog niet. Ook over zijn motief is nog niets bekend. De politie heeft geen aanleiding gevonden voor een terroristisch motief, maar doet daar wel onderzoek naar.

In de Borderline Bar and Grill waren gisteren veel jongeren. In de bar is op woensdag altijd een 'College Country Night' waar jongeren kunnen linedancen.

Jongeren die de aanslag meemaakten, zoeken troost bij famieleden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl