Reuters
NOS Nieuws

Hevige bosbrand Californië vernietigt stad

Een bosbrand in het noorden van de Amerikaanse staat Californië heeft het stadje Paradise vernietigd. Het is nog onduidelijk of daarbij slachtoffers zijn gevallen.

Honderden gebouwen in het plaatsje zijn verwoest. "Er staat nog maar weinig overeind", zegt een woordvoerder van de brandweer tegen persbureau Reuters over de plaats met 27.000 inwoners.

De vlammenzee wordt gestuwd door een stevige wind en raast nu richting de grotere stad Chico (93.000 inwoners).

"Het vuur trok vanuit het oosten recht door de stad naar het westen"

Op sociale media zijn er meldingen van doden, maar de politie kan nog niet bevestigen of er daadwerkelijk mensen zijn omgekomen. Wel is duidelijk dat zowel burgers als brandweermannen gewond zijn geraakt.

De wegen rond het afgelegen Paradise konden de stroom vluchtende mensen niet aan. Door ongelukken liep het verkeer op een aantal plaatsen vast. Bewoners lieten hun auto's staan en renden voor hun leven, soms met kinderen of huisdieren in hun armen.

"De hele stad staat in brand", zei een man die op zijn motor ontsnapte tegen een lokaal tv-station. "We moesten door de vlammen rijden om hier te komen." Een sheriff plaatste videobeelden van de brand op Twitter.

In een dag heeft de bosbrand zo'n 32 vierkante kilometer in de as gelegd. Vanwege het droge weer en de harde wind is de brand erg lastig te blussen. Experts vrezen dat de natuurbrand juist zal groeien.

2018 is een van de meest verwoestende jaren ooit voor Californië als het gaat om bosbranden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl