AFP
NOS NieuwsAangepast

Sterren moeten huis uit door bosbranden Californië

De Amerikaanse staat Californië heeft op verschillende plekken te kampen met zware bosbranden. Vannacht werd het stadje Paradise, zo'n 130 kilometer ten noorden van Sacramento, helemaal verwoest door het vuur. Daarbij zijn ook doden gevallen: dat zijn er ten minste vijf. Het zijn de inzittenden van een auto die uitgebrand is teruggevonden.

Nu wordt veel verder naar het zuiden ook de kustplaats Malibu, een voorstad van Los Angeles waar veel beroemdheden wonen, door een grote brand bedreigd. Het hele stadje van 13.000 inwoners is geëvacueerd. Het vuur raast door de Santa Monica Mountains, ten noordwesten van Malibu en rukt op in de richting van de kust.

Veel mensen zijn alles kwijtgeraakt door het vuur:

'Alles wat je iedere dag als vanzelfsprekend zag, is weg'

Door de harde noordoostenwind, de roemruchte Santa Ana winds, kan het vuur zich snel verspreiden. Bij de bestrijding ervan zijn zo'n 2000 brandweerlieden betrokken. Vannacht zijn al 75.000 huizen in de omgeving van Los Angeles ontruimd.

Ook in de omgeving van Ventura, meer naar het noorden, woeden grote branden. Er zijn tegen de 160.000 mensen geëvacueerd, in totaal wonen ruim 20 miljoen mensen in door vuur bedreigd gebied. Ook het stadje Thousand Oaks, waar een man gisteren twaalf mensen doodschoot in een bar, wordt door brand bedreigd.

Onder degenen die in en om Malibu hun huis uit moesten zijn realityster Kim Kardashian en haar zussen Kourtney en Khloe. Ook actrice en zangeres Alyssa Milano verliet haar woning.

In het bedreigde gebied wonen verder onder meer de acteurs Harrison Ford en Sharon Stone, de zangeressen Taylor Swift en Miley Cyrus, rapper Dr. Dre en producer Simon Cowell.

Californië is dit jaar bijzonder zwaar getroffen door bosbranden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl