Trump en Macron na aanvaring eens over grotere bijdrage Europa aan NAVO
De Amerikaanse president Trump en zijn Franse ambtgenoot Macron zijn het erover eens dat Europa naar verhouding meer moet bijdragen aan het NAVO-budget. Dat zeiden de twee leiders bij Trumps aankomst op het Élysée-paleis in Parijs. Gisteren leek nog een rel in de maak, toen Trump op Twitter boos reageerde op vermeende uitlatingen van Macron.
"We willen Europa helpen, maar het moet wel eerlijk zijn. Nu valt de lastenverdeling grotendeels op de schouders van de VS", zei Trump vandaag. Macron, die Engels sprak, reageerde daarop instemmend. "Ik deel de noodzaak van een Europa dat een groter deel van de gezamenlijke NAVO-lasten draagt."
Trump is in Frankrijk voor de grote, tweedaagse herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Dit weekend is het precies honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de Grote Oorlog.
Voorafgaand aan het bezoek leken de staatshoofden nog op een botsing aan te sturen. Macron zei in een interview dat Europa zich moet beschermen tegen China, Rusland en ook de Verenigde Staten. Op Twitter noemde Trump die suggestie "zeer beledigend". "Misschien zou Europa eerst een eerlijk deel moeten betalen van de NAVO, die de VS voor een groot deel financiert", reageerde hij.
Het Élysée noemde de aanvaring vandaag "een misverstand". In het interview sprak Macron over cybersecurity. In die context zei hij dat Europa zich tegen China, Rusland en "zelfs de VS" zou moeten beschermen. Later sprak hij over een Europees defensiebeleid. Daarover merkte hij op dat Europa zichzelf beter zou moeten beschermen, "zonder alleen van de VS afhankelijk te zijn". Die twee opmerkingen zouden door elkaar zijn gehaald.
Trump zegde vandaag een bezoek aan de Aisne-Marne-begraafplaats af vanwege het slechte weer. Op de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats bij het dorp Belleau liggen ruim 1800 Amerikaanse militairen begraven die omkwamen in de Tweede Slag bij de Marne in de zomer van 1918. John Kelly, de stafchef van het Witte Huis, woont de plechtigheid vanmiddag bij.
Khashoggi
Naast defensiebeleid spraken Trump en Macron vandaag ook over andere vraagstukken, zoals de relatie met Iran, de oorlogen in Syrië en Jemen en klimaatverandering. Ook de kwestie-Khashoggi werd besproken. De presidenten zijn het erover eens dat Saudi-Arabië opening van zaken moet geven en dat de zaak rond de dood van de Saudische journalist niet tot verdere destabilisatie in het Midden-Oosten moet leiden.
Trump en Macron hebben een ambivalente verstandhouding. Zo was er de stevige handdruk bij hun eerste ontmoeting op de NAVO-top in Brussel vorig jaar; Macron zei daarover later dat dat "het moment van de waarheid" was, waarbij hij wilde laten zien dat hij niet bereid was tot concessies. Dit jaar bloeide de relatie op, toen Macron als eerste buitenlandse leider een staatsbezoek bracht aan Trump.