De Tower in de gloed van de fakkels

Einde WO I herdacht met fakkels bij Tower en concert in Straatsburg

Met een concert in Straatsburg en een imposante fakkelherdenking bij de Tower of London zijn in Europa de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog begonnen. Het is volgende week zondag een eeuw geleden dat de Grote Oorlog ten einde kwam.

In Londen worden de hele week fakkels gebrand in de droogstaande slotgracht van de Tower. Beefeaters, de traditionele bewakers van de voormalige gevangenis, en tientallen vrijwilligers doen er elke avond drie kwartier over om een voor een 10.000 lichtjes te ontsteken.

Gisteravond begon de installatie, Beyond the deepening shadow, met het spelen van het trompetsignaal Last Post. Tot en met zondag branden de fakkels elke avond tot ze na vier uur vanzelf uitgaan.

  • AFP
    Er staan ongeveer 10.000 fakkels
  • AFP
    Aan het begin van het evenement werd de Last Post gespeeld
  • AFP
    Beefeaters doen de eerste fakkels aan
  • AFP
    Vrijwilligers ontsteken de fakkels
  • AFP
    De droogstaande slotgracht van de Tower
  • AFP
    De fakkels gaan na 4 uur vanzelf uit

"De vlammen staan voor twee dingen: we herdenken en kijken naar de toekomst. Het einde van de Eerste Wereldoorlog, en het licht dat daarna weer terugkeerde", legt de organisatie achter het project uit.

In de kathedraal van Straatsburg ontving de Franse president Emmanuel Macron gisteravond zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier voor een concert. De ontmoeting is het begin van een serie herdenkingsbijeenkomsten in Frankrijk.

Bekijk hier de ontmoeting in Straatsburg tussen de twee presidenten:

Presidenten bezoeken herdenking Eerste Wereldoorlog

Op het Concert voor de Vrede in Europa werden werken gespeeld van Beethoven en Debussy.

Verder werd gisteravond de teruggave van Elzas-Lotharingen aan Frankrijk herdacht. Het gebied in het oosten van Frankrijk behoorde van 1871 tot 1918 bij Duitsland. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog werd het weer Frans.

Rondreis

De komende week maakt Macron een rondreis langs verschillende oorlogsplaatsen, zoals Verdun en Reims. Vrijdag ontmoet hij de Britse premier May in de plaats Albert.

De dag erna heeft hij een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Merkel in het dorp Rethondes. Daar werd op 11 november 1918 de Duitse capitulatie getekend in een treinwagon.

Zondag wordt de herdenkingsweek afgesloten bij de Arc de Triomphe in Parijs, in aanwezigheid van zo'n zestig staatshoofden. Verwacht wordt dat ook de presidenten Trump en Poetin komen.

Bugel

Ook werd gisteren de honderdste sterfdag van de Britse oorlogsdichter Wilfred Owen herdacht. Bij zijn graf in Noord-Frankrijk werd de Last Post gespeeld op een bugel die Owen zelf van een dode Duitse soldaat had genomen.

Owen was als vrijwilliger bij het Britse leger gegaan, waar hij dichtte over de verschrikkingen van de loopgraven en gifgasaanvallen. Hij sneuvelde een week voor het einde van de oorlog.

Bij de herdenking werden gedichten en de laatste brief van Owen aan het thuisfront voorgelezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl