Trump en Macron schudden elkaar stevig de hand
NOS NieuwsAangepast

Trump en Macron, een 'bromance'?

President Trump heeft al verschillende leiders mogen ontvangen, maar gisteren kreeg hij zijn eerste officiële staatsbezoek. De eer was aan de Franse president Emmanuel Macron. Dat is niet gek, gezien de relatief goede relatie tussen Washington en Parijs. Maar deze eer moet symbolischer worden opgevat dan Macron doet lijken.

Nadat gistermiddag het Franse regeringsvliegtuig was geland, vloog het gezelschap per helikopter door naar Mount Vernon: het landgoed van Amerika's eerste president George Washington. Daar dineerden de twee mannen en hun vrouwen Melania en Brigitte. Vandaag begint het echte overleggen.

Het gezelschap kwam gisteravond per helikopter aan op het landgoed van Mount Vernon

Le Monde analyseerde de samenwerking tussen de beide presidenten uitgebreid. De conclusie was even kort als duidelijk: de twee herkennen zich in elkaar. Macron en Trump zijn beiden relatieve outsiders, die dol zijn op politiek en goed weten wat ze willen. En dat dwingt herkenning en wederzijds respect af.

De krachtmeting van de evenbeelden bleek wel uit de stevige handdruk die ze uitwisselden tijdens hun eerste ontmoeting op de NAVO-top in Brussel, nu bijna een jaar geleden. Trumps knokkels werden wit, Macron beet zijn kaken stevig op elkaar. Later verklaarde Macron dat hij expres koos voor dat duidelijke signaal aan Trump, die bekend staat om zijn stevige en lange handdrukken.

De niet-onschuldige stevige handdruk van Macron en Trump

De goede band tussen de Franse en Amerikaanse president is opvallend, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Trump staat niet bekend om zijn goede relaties met Europese bondgenoten. De relaties met Duitsland en Groot-Brittannië bekoelden aardig sinds zijn verkiezing. En Macron is niet de meest voor de hand liggende persoon. De verschillen tussen de twee zijn ogenschijnlijk groot."

Zo komt de 71-jarige Trump op voor de 'gewone Amerikaan' en zet hij zich af tegen de elite, immigratie en globalisering. Dat staat tegenover de veel jongere Macron, die uit een intellectueel nest komt en juist streeft naar meer globalisering.

Trump beloont Macron voor zijn open houding

Arjen van der Horst

"Macron begrijpt de Amerikaanse president beter dan zijn Europese collega's. Hij weet dat Trump wel houdt van een beetje glitter en glamour, en speelt daarop in", zegt Van der Horst. Dat bleek bijvoorbeeld uit het bezoek van de Amerikaanse president aan Frankrijk, vorig jaar. Dat staatsbezoek, dat gepland was rond de grote militaire parade in Parijs op 14 juli, werd aangekleed met een diner op de Eiffeltoren. Van der Horst: "Macron gaf Trump het voordeel van de twijfel."

Volgens Van der Horst moet het huidige tripje van Emmanuel en Brigitte Macron ook in dat licht worden gezien. "Trump beloont Macron voor zijn open houding door hem de eer van het eerste officiële bezoek te gunnen. En hij kleedt dat speciaal aan met een diner op Mount Vernon en een toespraak van Macron aan het congres."

Trump, Macron en hun vrouwen tijdens het Amerikaanse staatsbezoek aan Frankrijk, juli 2017

Op persoonlijk vlak klikt het dus wel tussen de twee. Maar is er ook sprake van een 'bromance', een hechte vriendschap tussen twee mannen? "Macron laat zich toch vooral leiden door pragmatisme", benadrukt correspondent Frank Renout. "Hij doet zaken met iedereen die zijn belangen kan dienen. Macron is een realistisch politicus en met de VS spelen allerlei gemeenschappelijke belangen. Zo heeft hij Trump bijvoorbeeld nodig in de strijd tegen terrorisme."

Want het bezoek draait niet alleen om uiterlijk vertoon. Tijdens het driedaagse staatsbezoek zal Syrië ter sprake komen, denkt Renout. "De Amerikanen zijn daar de sterkste bondgenoot en Macron wil voorkomen dat Trump zijn troepen uit het gebied terugtrekt." Eerder liet hij weten de president daartoe al te hebben overgehaald, maar dat werd al snel ontkracht door het Witte Huis. Macrons invloed lijkt dus beperkter dan hij doet voorkomen.

Ook de Iran-deal staat op de agenda, vermoedt Renout. Die afspraken staan op losse schroeven sinds Trump verkondigde het "de slechtste deal ooit" te vinden en dreigde met het terugtrekken uit het akkoord. Renout: "Macron ziet ook gebreken in de huidige afspraken met Iran, maar vindt het stoppen van de deal veel erger. Macron en Trump kunnen het goed vinden, maar hun politieke overtuigingen liggen op heel veel gebieden nog altijd mijlenver uit elkaar."

Van der Horst noch Renout verwacht veel concrete resultaten van het bezoek. "Het is vooral een symbolische aangelegenheid", zegt Van der Horst. Renout: "Het bezoek is voornamelijk diplomatiek massagewerk. Ze zullen uiteindelijk vooral samenwerken op de gebieden waar de belangen al samenvallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl