De handdruk van Trump en Macron op de NAVO-top in Brussel AFP

Macron: handdruk met Trump was moment van de waarheid

tijd van publicatie Aangepast

Het was opvallend, op de NAVO-top: de Franse president Macron die voor de verandering een ferme handdruk geeft aan de Amerikaanse president Donald Trump. Dat was geen toeval, zo blijkt nu. In de Franse krant Le Journal du Dimanche zegt Macron dat hij er een duidelijk signaal mee wilde afgeven.

Op de beelden is te zien dat de handdruk zo stevig is dat de knokkels van Trump langzaam wit worden. En als de Amerikaanse president zijn hand wil terugtrekken, houdt zijn Franse ambtgenoot hem nog even beet.

"Soms moet je even laten zien dat je geen concessies doet. Ook niet als het gaat om iets symbolisch als een handdruk", zegt Macron. "Die handdruk was niet onschuldig. Het was een moment van de waarheid."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De niet-onschuldige stevige handdruk van Macron en Trump

Later op de dag kwamen de twee elkaar opnieuw tegen. Trump greep Macron nu wel even stevig vast nadat de Franse president als eerste de Duitse bondskanselier Merkel had begroet.

Handelsmerk

Trump heeft een handelsmerk gemaakt van zijn stevige - en lange - handdrukken. Vaak trekt hij de hand van de ander na enkele seconden plotseling naar zich toe. Dat deed hij onder meer al eens bij de Japanse premier Abe, die daarop met enige verbijstering wegkeek.

Ook de Canadese premier Trudeau wilde hij eens zo begroeten, maar de jonge Canadees was erop voorbereid en greep met gestrekte arm de schouder van Trump vast, waardoor hij Trudeau niet meer naar zich toe kon trekken.

STER reclame