CNN weigert 'racistisch' campagnefilmpje Trump uit te zenden

time icon

De Amerikaanse nieuwszender CNN weigert een campagnefilmpje van president Trump uit te zenden. Volgens CNN is het spotje racistisch. De president heeft niet gereageerd op de beslissing, maar zijn zoon Donald Trump jr. vindt dat de zender alleen nepnieuws maakt. "Ze willen het niet over echte bedreigingen hebben", zegt hij op Twitter.

Donald Trump Jr.
@DonaldJTrumpJr
CNN refused to run this ad... I guess they only run fake news and won’t talk about real threats that don’t suit their agenda. Enjoy. Remember this on Tuesday. #vote #voterepublican
7 maanden geleden

Het filmpje toont een groep migranten uit Honduras die onderweg is naar de grens met de Verenigde Staten. Volgens Trump bereiden die mensen een invasie voor. Ook is een Mexicaanse man te zien die in februari veroordeeld werd voor de moord op twee politieagenten in Californië. "Het enige waar ik spijt van heb, is dat ik er maar twee heb vermoord", zei hij destijds in de rechtszaal.

"Illegale immigranten als hij lappen de regels aan hun laars", stelt de verteller in het filmpje. Daarom wordt opgeroepen de "migrantenkaravaan te stoppen" en om op Republikeinen te stemmen.

CNN Communications
@CNNPR
@DonaldJTrumpJr CNN has made it abundantly clear in its editorial coverage that this ad is racist. When presented with an opportunity to be paid to take a version of this ad, we declined. Those are the facts. 🍎
7 maanden geleden

CNN noemde het filmpje in een redactioneel stuk "de extreemste stap tot nu toe in de meest opruiende campagne uit de recente geschiedenis". De zender heeft besloten om het spotje niet uit te zenden, ook al loopt CNN daardoor inkomsten mis. Andere Amerikaanse kanalen zenden de boodschap wel uit.

De video is door het team van Trump gemaakt in het kader van de midterms, de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. De Amerikanen kiezen komende week nieuwe leden voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Die hebben nu beide een Republikeinse meerderheid.

Correspondent Wouter Zwart legt uit wat er dinsdag op het spel staat in die verkiezingen:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Midtermverkiezingen in Amerika: dit staat er op het spel

Trump en CNN hebben het sinds het aantreden van de president al vaker met elkaar aan de stok gehad. Trump beticht het medium van het brengen van nepnieuws en noemt journalisten "vijanden van het volk".

CNN vindt dat hij met die woorden een verkeerd signaal afgeeft aan de Amerikaanse bevolking en dat zijn woorden gevaarlijk kunnen zijn. Dat zei de zenderbaas nadat er vorige maand bompakketjes waren verstuurd naar het gebouw van CNN in New York door een aanhanger van Trump.

STER Reclame