CDA-leider Buma op het congres van zijn partij ANP

CDA-leider Buma vindt dat het vertrouwen van de samenleving in de politiek een knauw heeft gekregen door het faillissement van twee ziekenhuizen. Op het congres van zijn partij in Groningen haalde hij fel uit naar minister Bruins. Buma noemde het een grote schok voor veel mensen als van de ene op de andere dag een ziekenhuis omvalt.

"Dit had niet zo mogen gebeuren; dit had voorkomen moeten worden." Hij benadrukte dat ziekenhuizen meer zijn dan "een stapel stenen." De leider van regeringspartij CDA verwees daarmee naar een veel bekritiseerde uitspraak van Bruins.

Buma: Faillissementen hadden niet zo mogen gebeuren

Volgens Buma is het liberale rendementsdenken te ver doorgeschoten in de samenleving en klonk dat ook door in de woorden van Bruins. Het CDA zal de minister houden aan de uitspraak van de Kamer, woensdag, dat ziekenhuizen niet kunnen sluiten zonder dat erover wordt nagedacht hoe de zorg in de regio kan worden gegarandeerd.

Buma benadrukte dat het kabinet zich ten doel heeft gesteld het vertrouwen in de samenleving te herstellen. "Dat is een grote opdracht, die geldt voor de hele politiek."

De CDA-leider riep verder werkgevers en werknemers op vaart te zetten achter een nieuw pensioenstelsel, een betere bescherming voor zzp'ers en een betere regeling voor doorbetaling bij ziekte. "Het is stil in de polder. Nu de economie goed draait, lijkt het of maatregelen wel even kunnen wachten. Maar zo is het niet."

Rente op studieleningen

Het congres nam tegen de wens van de partijtop een resolutie van de CDA-jongeren aan om de rente op leningen van studenten niet te verhogen. Volgens de indieners is de verhoging in strijd met toezeggingen bij de invoering van het leenstelsel.

Buma zei dat de resolutie niet werkbaar is, omdat hij dan zou moeten heronderhandelen over het regeerakkoord. Eerder deze week kondigde minister Van Engelshoven al aan dat ze de verhoging doorzet.

Verder benoemde het congres Ben Knapen en Esther de Lange tot CDA-lijsttrekkers bij de verkiezingen voor respectievelijk de Eerste Kamer en het Europees Parlement. Dat was een formaliteit, want er waren geen tegenkandidaten.

Het CDA moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. Op het congres wees de huidige voorzitter Peetoom erop dat volgend jaar haar tweede en laatste termijn afloopt. Volgens de statuten mag iemand maar twee keer vier jaar achter elkaar de functie bekleden. Peetoom is voorzitter sinds 2011.

STER reclame