NOS Nieuws

Kleinere aardappelen en duurdere uien: dit merk je in de winkel

  • Nina Bogosavac

    redacteur Economie

  • Nina Bogosavac

    redacteur Economie

Nu steeds duidelijker wordt hoe slecht de oogsten door de droge en warme zomer zijn, is de vraag wat de consument daar in de winkel van merkt. Zijn de aardappels en uien er nog of wordt hutspot onbetaalbaar?

Door de warme en droge zomer zijn er veel minder aardappelen, suikerbieten en uien. De gewassen die wel in de winkel liggen, zijn daarnaast kleiner van stuk. Door de droogte hebben ze niet kunnen groeien zoals ze dat normaal gesproken doen, zegt LTO Nederland, de organisatie van land- en tuinbouwbedrijven, en dat zie je terug in het formaat.

Minder en kleiner

Ook in kwaliteit lopen uien, aardappelen en suikerbieten achter op oogsten uit vorige jaren waarbij steevast meer regen viel. De aanhoudende droogte en warmte zorgt voor minder vocht in de gewassen, die daardoor sneller verouderen als ze na de oogst worden opgeslagen.

Uienteler Ellen de Feijter uit Zeeuws-Vlaanderen vertelt over de magere oogst van dit jaar:

Uienteler: "De handel kan er niks mee"

Minder, kleiner van formaat en dus van slechtere kwaliteit: de impact van de droogte op aardappelen en uien is extreem dit jaar, zegt Cor Pierik, landbouwwoordvoerder bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar ze liggen wel gewoon in de schappen. Al is het wel wat duurder geworden. De prijs van een kilo uien is nu soms al 25 cent hoger, ziet LTO Nederland. Waar je voorheen voor een netje uien tussen de 1 euro en 1.50 euro neerlegde, komt daar nu dus een kwartje bij.

Albert Heijn bevestigt dat de verkoopprijs van aardappelen en uien door de droogte iets hoger is geworden. De prijs loopt op doordat het aanbod schaarser is, terwijl de vraag naar het product hetzelfde blijft. Als een boer minder kilo's gewas heeft, loopt de kostprijs per kilo op. De boeren rekenen dan een hogere prijs voor hun producten en dat wordt doorberekend aan de consument.

Dat aardappelen niet duurder worden voor de consument, komt doordat telers veelal werken met leveringscontracten met vooraf afgesproken vaste prijzen. In de uien-industrie zijn dat soort afspraken een zeldzaamheid waardoor de prijs kan fluctueren.

Compensatie

Overigens klinkt die prijsstijging van uien voor boeren heel gunstig, maar valt dat in de praktijk tegen. Doordat oogsten dit jaar naar verwachting 44 procent minder opbrengst leveren ten opzichte van vorig jaar, is het slechts een soort compensatie.

Nog iets dat kan veranderen op je bord is de afkomst van de ui, verwacht de Holland Onion Association. Die denkt dat er meer uien uit het zuidelijk halfrond onze kant op zullen komen. Dan eet je dus in je stamppot geen Nederlands, maar een Nieuw-Zeelands uitje.

Natuurproducten

Al met al zal de consument weinig merken van de veranderingen in de oogst, denkt Marc Jansen, directeur van de branchevereniging voor supermarkten. "Ja, de aardappelen en uien zijn wat kleiner gebleven, maar consumenten begrijpen dat. Aardappelen, bieten en uien zijn natuurproducten. Je kunt proberen ze zo uniform mogelijk te kweken, maar dat kan niet altijd. Consumenten zullen er niet minder om eten. De industrie en supermarkten vinden altijd wel een oplossing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl