In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Om te huilen zo klein: gestreste uien groeien niet

"Normaal zijn ze zo'n 50 à 60 millimeter, dit jaar mag ik blij zijn dat er uien bij zitten van 35 millimeter", zegt Teus Rijm uit Colijnsplaat. De uienvelden van de Zeeuwse boer staan er nog altijd droog bij. Er zitten scheuren in de grond en het loof van de uien is grijs uitgeslagen.

De droogte heeft de uien stress bezorgd waardoor ze een paar weken geleden al gestopt zijn met groeien. "Dit is heel sterke grond die best wat droogte kan hebben," zegt Rijm tegen Omroep Zeeland, "maar de droogte is gewoon te extreem geweest."

Boeren in de omgeving overwegen om niet te oogsten, maar Rijm gaat dat wel doen. "Ik heb de hoop dat ik ze toch verkocht krijg. Alle beetjes helpen. Als het niet lukt, mis ik toch een hoop inkomsten."

Ik hoop dat de overheid beseft dat we geen fabriek zijn.

Uienboer Teus Rijm

Met de smaak en geur van zijn uien is niets mis, stelt Rijm. "Consumenten moeten er misschien twee snijden voor een salade, maar de kwaliteit is perfect. Dat proberen we handelaren ook duidelijk te maken, maar die willen toch liever grove uien."

De uienboer hoopt op steun vanuit de overheid. "Ik hoop dat de overheid beseft dat we geen fabriek zijn en dat we moeten kijken naar de inzet van zoet water, dat hier schaars is. Om de voedselproductie in stand te houden, moeten we daar heel creatief mee omgaan in de toekomst."

Advertentie via Ster.nl