NOS Nieuws

Kleinere groenten en vruchten toch in de schappen

Supermarkten komen met oplossingen voor de problemen waarmee groente- en fruittelers door de hitte en droogte kampen.

Door het extreme weer zijn er vruchten en groenten die kleiner zijn en er anders uitzien dan normaal, omdat ze bijvoorbeeld vervormd of verkleurd zijn. Normaal gesproken zouden ze niet in de schappen terechtkomen, maar door tijdelijk hun kwaliteitsstandaarden te verlagen, accepteren supermarkten ze nu toch.

De kleine keten Agrimarkt begon gisteren met de verkoop van pruimen die een afwijkende vorm hebben. Albert Heijn kocht eind vorige maand 5000 kilo kleine pruimen in om daar jam mee te maken.

Verder hebben Plus en Jumbo bekendgemaakt een oplossing te hebben voor het extra aanbod aan tomaten dat is ontstaan vanwege de hitte. Beide ketens kopen 60.000 kilo extra tomaten in.

Het is goed voedsel, dat willen we niet verspillen.

Woordvoerder ZLTO

Telers trokken een maand geleden aan de bel bij LTO, de belangenorganisatie van boeren en tuinders. "Je kunt omdraaien met je vrachtwagen vol tomaten en ze dumpen, maar dat is anno 2018 volgens mij niet houdbaar", zegt een woordvoerder van de zuidelijke afdeling ZLTO. "Het is goed voedsel, dat willen we niet verspillen, dus voor deze tweedeklasproducten zoeken we een oplossing."

Lang niet alle tweedeklasproducten komen in de schappen terecht. Zo is dat bij de uien een kleine 10 procent, schat de woordvoerder. "Het is in ieder geval een begin en een duidelijk signaal."

Door de vele zon wordt de smaak juist veel beter.

Woordvoerder ZLTO

Als de telers producten niet bij supermarkten kwijt kunnen, dan gaan ze waarschijnlijk naar voedselbanken. "Weggooien zou een teler denk ik niet over zijn hart kunnen verkrijgen. De bestemming moet een mond zijn, niet de shredder."

Overigens denken de telers dat de producten door de extreme droogte en hitte juist veel beter gaan smaken. "Zon zorgt voor de smaak, door water gaat de smaak bij bijvoorbeeld tomaten er juist vanaf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl