In de rij voor gratis tomaatjes
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Gratis? Zes miljoen tomaatjes weg in anderhalf uur

Een file naar het terrein toe. Een lange rij op het terrein zelf. Maar het was de moeite waard, vonden vele tientallen bezoekers van een tomatenkweker in Someren vanochtend.

De kweker gaf zes miljoen tomaatjes weg, die door het warme zomerweer te snel gerijpt zijn en daardoor niet meer geschikt zijn voor de normale verkoop. "Die zes miljoen tomaten zijn ongeveer een week aan slechte oogst: die week dat het boven de 30 graden Celsius was", aldus directeur Ab van Marrewijk van kweker Greenco eerder bij Omroep West. 'De tomaten zien er prachtig uit, maar ze zijn minder lang houdbaar omdat ze niet voldoende aangesterkt zijn. Daarom mogen ze niet verkocht worden."

Met emmers, grote boodschappentassen en zelfs een enkele bolderkar meldden liefhebbers zich vandaag voor de gratis tomaatjes. In eerste instantie was hun beloofd dat ze honderd kilo per persoon konden krijgen. Maar dat werd volgens Omroep Brabant bijgesteld naar één krat per persoon omdat het anders te snel ging. De een zei ze op te halen voor bij de barbecue, een ander gaat er tomatenpuree van maken.

"Ik koop altijd tomaatjes," zegt een van de vele bezoekers van de kweker. "Als ik toch een bijdrage zou moeten leveren, zou ik dat zeker doen." Anderen hadden als compensatie iets lekkers meegenomen voor het personeel.

Niet alleen in het Brabantse Someren, ook in Amsterdam, Middenmeer, Honselersdijk zijn gisteren en vandaag overrijpe tomaatjes weggegeven. In Someren begon het weggeven om 09.00 uur, anderhalf uur later was alles op.

Advertentie via Ster.nl