AFP
NOS Nieuws

Saudische aanklager bezoekt Istanbul voor zaak-Khashoggi

De Saudische openbaar aanklager heeft in Istanbul gesproken met de leider van het Turkse onderzoek naar de dood van journalist Jamal Khashoggi. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu hebben de twee informatie gedeeld.

Veel details over wat er is besproken, zijn verder niet bekendgemaakt. Cavusoglu noemde het delen van de informatie nuttig en hij verwacht dat de samenwerking wordt voortgezet.

Snelle afronding

Turkije heeft Saudi-Arabië tevergeefs gevraagd om de uitlevering van de achttien Saudiërs die vastzitten voor betrokkenheid bij de dood van Khashoggi. Ook wil Ankara dat de Saudische autoriteiten hun onderzoek naar de dood van de journalist snel afronden.

Jamal Khashoggi verdween 2 oktober na een bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul. Hij was daar om papieren voor zijn bruiloft te regelen. Inmiddels is duidelijk dat de journalist, die bekendstond om zijn kritische benadering van onder anderen de kroonprins van Saudi-Arabië, in het consulaat om het leven is gebracht.

Dit gebeurde er de afgelopen weken in de geruchtmakende zaak:

Dit gebeurde er de afgelopen weken in de zaak-Khashoggi

De beschuldigende vinger gaat sinds de verdwijning van Khashoggi naar Saudi-Arabië. Dat land ontkende in eerste instantie alles. Later zeiden de Saudiërs dat een ruzie op het consulaat uit de hand was gelopen en dat Khashoggi in een gevecht om het leven was gekomen.

De Turkse president Erdogan zei vorige week in een toespraak dat de dood van Khashoggi zorgvuldig was voorbereid. Het plan voor zijn moord zou volgens Erdogan in september al zijn voorbereid. Ook de Saudische aanklager zei vorige week dat hij uitgaat van voorbedachten rade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl