Saudi-Arabië weigert uitlevering verdachten moord Khashoggi
Saudi-Arabië voelt er niets voor om de verdachten van de moord op de journalist en regimecriticus Jamal Khashoggi uit te leveren aan Turkije, zoals dat land gisteren had gevraagd. "Het onderzoek in deze zaak kost tijd en de verdachten worden hier berecht", zei minister van Buitenlandse Zaken Jubeir.
Op een internationale veiligheidsconferentie in Bahrein toonde de minister zich geïrriteerd over de voortdurende aandacht die de zaak wereldwijd krijgt. Volgens hem gedragen de media zich hysterisch en zouden ze eerst eens de uitkomst van het onderzoek moeten afwachten.
Khashoggi werd begin oktober vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul, vermoedelijk door een speciaal ingevlogen Saudisch doodseskader. Hij was van plan te trouwen met een Turkse vrouw en moest in het consulaat de papieren in orde maken.
Dit gebeurde er de afgelopen weken in de geruchtmakende zaak:
De zaak ligt ook in de Verenigde Staten gevoelig. Khashoggi schreef voor The Washington Post en woonde in de VS. De Amerikaanse regering wil dat de zaak wordt opgehelderd. Onder meer moet duidelijk worden wat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman wist van het moordcomplot. De VS sluit strafmaatregelen niet uit, maar president Trump heeft al gezegd dat een lucratieve wapendeal met Saudi-Arabië niet wordt geschrapt.
Minister van Defensie Mattis is ook een van de gasten op de conferentie in Bahrein. Ook hij sprak over de moord op Khashoggi, zonder overigens Saudi-Arabië bij naam te noemen. "Elk land dat faalt in het respecteren van de internationale rechtsorde en geen respect heeft voor mensenrechten, ondermijnt de stabiliteit in de regio", zei Mattis.
De Saudische minister Jubeir lijkt zich geen zorgen te maken over de banden met de VS. "De onderlinge relatie is zeer solide en onbreekbaar", zei hij in Bahrein.