Macron en Trump in juli in Brussel AFP

De Franse president Macron heeft tegen zijn Amerikaanse collega Trump zorgen uitgesproken over diens plan om zich terug te trekken uit het INF-kernrakettenverdrag. Dat deed hij gisteravond in een telefonisch gesprek, meldt het kantoor van Macron.

Macron wees Trump op het belang van het verdrag, dat kernraketten voor de middellange afstand verbiedt. Vooral voor de Europese veiligheid en "onze strategische stabiliteit" is het verdrag dat na de Koude Oorlog werd gesloten door de VS en Rusland van belang, zei de Franse president.

Trump kondigde zaterdag aan dat de Verenigde Staten weer kernraketten gaan produceren. Volgens hem lapt Rusland het verdrag aan zijn laars. Hij lichtte die bewering niet toe, maar de VS heeft eerder een dergelijke beschuldiging uitgesproken.

Gevaar

Rusland ontkent dat het de INF-afspraken schendt. Vandaag herhaalde een woordvoerder van het Kremlin dat. Rusland voelt zich volgens hem gedwongen om de militaire balans te herstellen als de VS het verdrag verlaat. De wereld wordt er gevaarlijker van, zei hij.

Ook Duitsland heeft op de mededeling van Trump gereageerd. De regering betreurt het Amerikaanse besluit, zegt een woordvoerder. "De NAVO-partners moeten hierover in overleg treden."

STER reclame