NOS NieuwsAangepast

Hoekstra over zaak-Khashoggi: zoals het nu ligt niet naar Saudi-Arabië

Minister Hoekstra vindt het met de zorgen en onzekerheden van dit moment "niet in de rede liggen" dat hij volgende week naar Saudi-Arabië reist voor een internationale conferentie. Maar een definitief besluit neemt hij pas later deze week, zei hij in de Tweede Kamer op kritische vragen van regeringspartij D66 over de zaak-Khashoggi. Hoekstra benadrukte dat er nog veel onzekerheden zijn: "Elke paar uur is er een nieuw feit, en in veel gevallen is dat geen positief feit en is er nieuwe reden tot zorg."

Hoekstra staat op de deelnemerslijst van het 'Future Investment Initiative' in de Saudische hoofdstad Riyad, een grote conferentie over sociaal-economische onderwerpen. Hij zou volgende week donderdag aan de conferentie meedoen. Vorige week noemde Hoekstra de berichten over de gebeurtenissen rond Khashoggi al zeer verontrustend. Hij zei toen dat hij de ontwikkelingen op de voet volgt en zich laat informeren door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Verantwoordelijken ter verantwoording roepen

Khashoggi verdween twee weken geleden na een bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul. Er zijn aanwijzingen dat hij in het consulaat is vermoord. Turkse en Saudische delegaties hebben gisteren onderzoek gedaan in het consulaat.

Vandaag herhaalde Hoekstra dat hij nauw contact houdt met zijn collega Blok en dat hij ook overlegt met buitenlandse collega's. Hij voegde eraan toe dat hij exact wil weten wat er is gebeurd. "De verantwoordelijken moeten worden geïdentificeerd en ter verantwoording geroepen."

Hoekstra noemde de "verdwijning van of de vermoedelijke moord op een journalist schokkend voor de rechtsorde en voor het vrije woord".

Een deel van de Kamer vindt het teleurstellend dat de minister de knoop niet meteen al doorhakt. Volgens SP, GroenLinks, PvdA en Denk zijn er nu al genoeg redenen om te besluiten niet naar Saudi-Arabië te gaan.

Kabinet neemt vrijdag besluit over Saudië-reis Hoekstra

Een groot aantal internationale bedrijven heeft inmiddels aangegeven niet meer te zullen afreizen naar de conferentie in Saudi-Arabië volgende week. Uber, Richard Branson, mediapartner van het congres The New York Times, en The Washington Post hebben eerder al laten weten niet meer te gaan.

Ook de directeur van Google Cloud, die zou spreken op de conferentie, heeft afgezegd. De Britse bank HSBC wil ook niet meer naar de conferentie. De bank Credit Suisse zei deze week wel te willen gaan, maar komt daarvan terug, melden Zwitserse media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl