Minister Pompeo (VS) is voor topoverleg in Saudi-Arabië
NOS NieuwsAangepast

Onderzoek consulaat Istanbul afgerond, topoverleg in Saudi-Arabië

De Turkse en Saudische delegaties die de vermissing van de Saudische journalist Jamal Khashoggi onderzoeken, hebben het consulaat in Istanbul verlaten. De onderzoekers hebben afgelopen nacht het gebouw geïnspecteerd om te achterhalen wat er met Khashoggi is gebeurd.

Intussen heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo in Saudi-Arabië met de koning gesproken over de kwestie. Over de inhoud van het gesprek is niets bekendgemaakt. Later vandaag heeft Pompeo ook nog een diner met de kroonprins. Daarna gaat hij door naar Turkije voor overleg.

Het onderzoek naar de vermissing van Khashoggi gaat nog wel door. Volgens de Turkse autoriteiten gaan politiemensen vandaag weer het consulaat binnen. President Erdogan heeft tegen journalisten gezegd dat zij op zoek gaan naar giftige stoffen en dat er na de verdwijning van Khashoggi schilders in het gebouw aan het werk zijn geweest. Ook het huis van de consul zou worden doorzocht.

Verklaring

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN werkt Saudi-Arabië nu aan een verklaring over de dood van de journalist. Daarin zou staan dat hij is omgekomen toen hij werd ondervraagd op het Saudische consulaat in Istanbul. Justitie in Turkije zou daarvan bewijs hebben gevonden.

De ondervraging zou verkeerd zijn afgelopen en zonder toestemming van de Saudische regering hebben plaatsgevonden. In de verklaring zou ook komen te staan dat de daders worden berecht.

Zo'n verklaring zou voor alle partijen acceptabel kunnen zijn, zegt correspondent Lucas Waagmeester in Turkije. Voor Turkije is het belangrijk dat wordt erkend dat Khashoggi is gedood, voor de VS zou het acceptabel zijn als zijn dood een vergissing was, en de Saudiërs willen vermeld hebben dat Khashoggi niet is gedood in opdracht van de Saudische koning.

Jamal Khashoggi ging twee weken geleden het consulaat binnen om papieren voor zijn huwelijk te regelen, sindsdien wordt hij vermist.

Khashoggi is columnist van The Washington Post. Hij gold lange tijd als vertrouweling van het Saudische koningshuis, maar ontwikkelde zich tot criticus van de huidige kroonprins Mohammed bin Salman.

De Saudische koning heeft tegen president Trump gezegd dat hij niets weet van deze kwestie en dat de kroonprins er ook niets mee te maken heeft.

"De ontkenning zou niet sterker hebben kunnen zijn", zei Trump na het gesprek. Die opmerking kwam hem op veel kritiek te staan van onder anderen de Democratische senator Chris Murphy. Die zei dat Trump met zijn uitlatingen pr-werk voor de Saudiërs heeft gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl